Index Vakbarát Hírportál

Országszerte tüntetnek George Floyd mellett és a rendőrök ellen Amerikában, egy halott

2020. május 30., szombat 07:34

Nem szabad megengedni, hogy a minneapolisi helyzet anarchiába és káoszba süllyedjen, mondta Donald Trump a tüntetéshullámról, amit a fekete George Floyd halála váltott ki, miután egy rendőr percekig térdelt a nyakán.

Az amerikai elnök szerint nem megengedhető az sem, hogy a fosztogatók kiszorítsák a békés tüntetőket, majd hozzátette: ő beszélt Floyd családjával. "Átérzem a fájdalmukat. George családjának joga van az igazsághoz, és Minnesota lakóinak joguk van a biztonsághoz" - mondta.

George Floyd az a 46 éves afroamerikai férfi, aki hétfőn este egy durva rendőri intézkedés után meghalt, és akinek ügyében először igazságot követelő békés tüntetők vonultak az utcára. Trump még szerdán átfogó vizsgálatra kérte fel a szövetségi igazságügyi minisztériumot.

Az elnök szörnyűnek nevezte a rendőri intézkedést, és úgy fogalmazott: a durván intézkedő egyenruhások foltot ejtettek a tisztességes amerikai rendőrség becsületén. "Ilyesmi még egyszer nem történhet meg" - jelentette ki.

Floyd egyik családtagja pénteken önkorlátozásra szólította fel az erőszakos tüntetőket, akik fosztogatnak és gyújtogatnak városszerte. Jacob Frey, Minneapolis polgármestere pénteken, helyi idő szerint este nyolc órától kijárási tilalmat rendelt el a város egész területére.

Közben kiderült, hogy az intézkedő rendőr, akit pénteken őrizetbe vettek, és aki ellen gyilkosság gyanújával vádat is emeltek, korábban már többször megengedhetetlen erőszakkal élt, ezért szembekerült a törvénnyel.

Az akkori ügyész azonban - aki jelenleg demokrata párti szenátor a szövetségi kongresszusban - csak megfeddte őt, de büntetőintézkedés nem történt, írja az MTI.

Országszerte tüntetések kezdődtek

A Floyd halála miatti megmozdulások már nem csak Minneapolisban vannak, hanem több amerikai tagállamra kiterjedtek. Kifejezetten a helyi rendőrök elleni tüntetések voltak New Yorkban, Georgiában, Floridában, Texasban, Új-Mexikóban, Arizonában, Kaliforniában, Nevadában. A tiltakozások többször erőszakba torkolltak.

New York Brooklyn negyedében a tüntetők üvegekkel és kövekkel dobálták az egyik rendőrőrsöt. A polgármester arra szólította fel a rendőröket, hogy tartsák tiszteletben a békés demonstrálókat, a tüntetőknek viszont azt üzente, ha dühösek a kormányzatra vagy a megválasztott vezetőkre, akkor felháborodásukat rájuk, és ne az egyenruhásokra irányítsák.

A georgiai Atlantában a tüntetők gépkocsikat rongáltak meg, üzletekbe törtek be, és felgyújtottak egy rendőrautót. Több százan a városi rendőrség központjához vonultak, és a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) nevű radikális civil mozgalom zászlait lengetve támadtak az egyenruhásokra, akiket kövekkel, üvegekkel dobáltak meg.

Detroitban egy ember meghalt, miután valaki egy autóból tüntető tömegbe lőtt

- mondta a detroiti rendőrség szombaton.

A lövöldözés helyi idő szerint pénteken, éjfél előtt történt, miközben rendőrtisztek csaptak össze a tüntetőkkel. A rendőrség szerint rendőrtisztnek nem volt köze az incidenshez. Az áldozat egy 19 éves fiatal férfi. Az este folyamán egy detroiti rendőrparancsnok kórházba került, mert megdobták kővel. A zavargások alatt több tüntetőt őrizetbe vettek. A rendőrség szerint sokan nem is helyiek voltak.

A coloradói Denverben a polgármester nyugalomra szólított, és a békés tüntetők közé vegyült provokátorokat okolta az erőszakos megmozdulásokért.

Az új-mexikói Albuquerque városban a rendőrök könnygázgránátokkal és helikopterekről próbálták meg oszlatni a demonstrálókat, akik lőttek is rájuk. Több erőszakos tüntetőt őrizetbe vettek.

Ohio fővárosában, Columbusban a Floyd halála miatt felháborodottak megtámadták a törvényhozás épületét, az amerikai AP hírügynökség szerint ablakokat törtek be, és volt, aki be is hatolt az ingatlanba. Végül a rendőrök könnygáz bevetésével tisztították meg a belvárost az erőszakos tüntetőktől.

A texasi Houstonban és az arizonai Phoenixben a városházánál és a rendőrség épülete előtt demonstráltak. Phoenixben a helyi törvényhozás épülete elé vonultak, s bár a rendőrség péntek éjjel törvényellenesnek nyilvánította a parlament előtti megmozdulást, a The Arizona Republic című lap tudósítása szerint a tüntetők nem voltak hajlandóak elhagyni a helyszínt, kövekkel és üvegekkel dobálták az egyenruhásokat, akik gumilövedékeket lőttek a tömegbe.

A szövetségi fővárosban, Washingtonban pár százan demonstráltak a Fehér Ház előtt.

(Címlap és borítókép: Reuters)

Rovatok