Index Vakbarát Hírportál

Amerikaszerte mozgósítanak az eldurvuló tüntetések miatt

2020. május 30., szombat 18:29

Napok óta tüntetések zajlanak az Egyesült Államokban, miután hétfőn egy brutális rendőri túlkapás miatt meghalt George Floyd, egy 46 éves fekete férfi. Floyd azután halt meg, hogy az őt előállító rendőrök egyike hosszú percekig térdelt a nyakán, Floyd pedig hiába jelezte többször fuldokolva a rendőrnek, hogy nem kap levegőt, az nem szállt le a nyakáról. 

A helyzet egyre inkább kezd eldurvulni, a tüntetők több helyen összecsaptak a rendőrökkel, gyújtogattak, épületeket támadtak meg. Saint Paulban pénteken 20 embert tartóztattak le, leginkább betörésért, Minneapolisban is nagyjából ennyi embert állítottak elő,a kijárási tilalom megszegéséért és magántulajdon megrongálásáért. 

Donald Trump amerikai elnök pénteken arról posztolt a Twitterre, hogy a Nemzeti Gárda már a tüntetések egyik főhelyszínén, Minneapolisban van. Első körben 500 katonát vezényeltek ki a helyszínre, később Tim Walz, Minnesota állam kormányzója bejelentette, hogy további 1000 katonát készülnek bevetni. Szombaton a Nemzeti Gárda vezetője már arról beszélt, hogy a Nemzeti Gárda teljes minnesotai egységét - mintegy 2500 katonát - mozgósították, amire a második világháború óta nem volt példa, írja a Guardian

Jacob Frey, Minneapolis polgármestere szerint a zavargásokon résztevők többsége nem helyi lakos. Ezt később a kormányzó is megismételte, arra kérve a lakosságot, hogy jelentsék a hatóságoknak, ha tudják, hol éjszakáznak ezek az emberek. Tim Wlaz szerint a tüntetések elérték azt a szintet, ami után már nem lehet azt mondani, hogy bármi közük lenne Floyd halálához. 

1500 rendőrt vezényeltek át

Más államok is bejelentették, hogy a kialakult helyzet miatt mozgósítják a Nemzet Gárda helyi egységeit. A Milwaukee-ban történek hatására Wisconsin állam kormányzója 125 tagot állított készenlétbe. Szombat reggel meglőttek egy rendőrt Milwaukee városában, sérülése nem súlyos, mivel golyóálló mellényt viselt. Texas kormányzója 1500 rendőrt vezényelt át Dallas, Houston, San Antonio és Austin helyi rendőrségeinek megerősítésére. Austinban a tüntetők blokkolták az egyik autópályát. 

Atlantában a tüntetők péntek kora este megtámadták a CNN központját, betörték az ablakokat, majd behatoltak az épületbe. A tömeget a rendőrség különleges egységeinek kellett megfékezniük. A város különböző pontjain lövések dördültek, egy civil és négy rendőr sérült meg péntek este. Oaklandben is voltak sérültjei a megmozdulásoknak, a helyi rendőrség közlése szerint a pénteki tüntetések során hat rendőr és hét civil sérült meg. 

 Houstonban is tüntettek, George Floyd a város környékéről származott. 200 embert vettek őrizetbe az elmúlt éjszaka, az összecsapásokban négy rendőr könnyebben megsérült. A tüntetők lezárták a város belvárosát, a rendőrség csak a hajnali órákra tudta megtisztítani az utcákat. 

Houston polgármestere, Sylvester Turner köszönetet mondott azoknak, akik békésen demonstráltak, illetve megköszönte a rendőrség professzionalizmusát és higgadtságát. Sokan ugyanakkor nincsenek kibékülve a rendőrség magatartásával; a Twitteren keringő videó szerint egy lovasrendőr feldöntötte és megtaposta lovával az egyik álldogáló, békés tüntetőt. A houstoni rendőrség vizsgálja az ügyet. 

Detroitban közben péntek este egy terepjáróból a tüntető tömegbe lőttek, írja az AP a városi rendőrség szóvivőjére hivatkozva. Az áldozat egy 21 éves férfi, aki a kórházban életét vesztette. A haláleset a város egyik szórakozónegyedében történt, ahol a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. A rendőrségnek nincs köze a lövöldözéshez. 

Trump szerint a szélsőbalosok állnak a tüntetések mögött

Donald Trump Twitteren fejtette meg, kik állnak valójában a tüntetések mögött. Több bejegyzésben írt arról, hogy szerinte szervezett akciók zajlanak az országban, az egyik ilyen csoport akart tüntetni a Fehér Ház előtt is. Ezeknek a tüntetőknek semmi közük George Floyd emlékéhez, írta Trump. Később konkretizálta, hogy kikre gondol szervezett csoportok alatt, az antifasiszta mozgalmat és a radikális baloldalt nevezte meg felbujtóként. Mielőtt Trump a SpaceX fellövésének floridai helyszínére utazott volna, újságírók előtt még annyit mondott a minneapolisi helyzetről, hogy a hadsereg bármikor be tud avatkozni, erre az eshetőségre is fel vannak készülve, majd megismételte elméletét a tüntetések hátteréről. 

Hasonlóan nyilatkozott William Barr igazságügyi miniszter, aki szerint sok helyen az erőszakos megmozdulások szervezettek, megtervezettek voltak, anarchisták és szélsőbaloldaliak vezették ezeket. Bizonyítékot azonban ő sem mutatott be. Barr azt ígérte, felelősségre vonják azokat, akik a szövetségi törvényeket megszegve részt vettek az erőszakos megmozdulásokban. Barr ugyanakkor jogosnak és valósnak ítélte meg a Floyd halála miatt kialakult országos méretű felháborodást.

Rovatok