Index Vakbarát Hírportál

Merkel nemet mondott, nem megy el személyesen a G7-csúcsra

2020. május 30., szombat 12:45

Angela Merkel német kancellár a járványhelyzet miatt nem vesz részt személyesen a világ ipari nagyhatalmait tömörítő G7-ek júniusban tartandó amerikai csúcstalálkozóján, tájékoztatott Steffen Seibert német kormányszóvivő.

Seibert elmondta, hogy a kancellár köszöni Donald Trump amerikai elnök meghívását a G7-ek júniusi washingtoni csúcstalálkozójára, de a jelenlegi járványügyi helyzetre tekintettel nem tudja megígérni, hogy személyesen is jelen lesz az összejövetelen.

Trump előző héten jelezte: fontolgatja, hogy nem virtuálisan rendezi meg a csúcsértekezletet, hanem személyesen látja vendégül az állam- és kormányfőket a marylandi Camp Davidben. Az amerikai elnök szerint ez a normalizálódás jele lehetne.

A csúcsértekezletet a Camp Davidben található amerikai elnöki rezidencián rendezték volna meg, ám márciusban a washingtoni kormány úgy döntött, hogy lemondja az eseményt, és inkább videókonferenciát tart helyette júniusban.

Az amerikai elnök eredetileg a floridai Mar-a-Lago nevű golfklubjában akarta megtartani a G7-ek találkozóját. Az őt érő bírálatok hatására azonban úgy döntött, hogy a tanácskozásnak inkább a Camp David-i hétvégi elnöki rezidencia adjon otthont.

Az AFP szerint Merkel az első, aki nemet mondott a felvetésre, a többi vezető egyelőre kategorikus választ nem adott. Emmanuel Macron francia elnök szóvivője például jelezte, hogy Macron hajlandó elmenni Camp Davidbe, „ha az egészségügyi helyzet megengedi.” Hasonlóan reagált Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is. Justin Trudeau francia miniszterelnök szerint bármilyen személyes találkozónak a biztonságot kell előtérbe helyeznie.

Trump a koronavírus-járvány kezdete óta igyekszik eloszlatni az aggodalmakat, és a gazdaság mielőbbi újranyitását szorgalmazza. Ugyanakkor az Egyesült Államokban továbbra is súlyos a helyzeta Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint a fertőzöttek száma 1 747 087, míg a halottaké 102 836, és még több mint 1,1 millió aktív eset van. Emellett szigorú utazási korlátozások vannak érvényben az USA és Európa között.

A legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-ek munkájában az Egyesült Államok mellett Kanada, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország és Japán vesz részt, írja az MTI.

Rovatok