Index Vakbarát Hírportál

Lemondott az FBI vezető jogásza, Trump nyomása alatt a szervezet

2020. május 31., vasárnap 11:19 | aznap frissítve

Trump környezetéből és a republikánus pártból egyre nagyobb a nyomás az FBI-on, hogy a szervezet váljon meg mindenkitől, aki komolyabb szinten jelen volt a Trump-csapat orosz kapcsolatainak vizsgálatában. Amerikai sajtóértesülések legalábbis ezzel hozzák összefüggésbe, hogy szombati bejelentés szerint lemond tisztségéről Dana Boente, az FBI vezető jogtanácsosa.

Boente 38 évig dolgozott az amerikai igazságügy-minisztériumban és az FBI-nál különböző tisztségében, mostanra ő volt a legmagasabb rangú személy az FBI-nál, aki részt vett a Trump megválasztása körüli orosz beavatkozás utáni nyomozásban – írja a CNN.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium májusban szüntette meg a büntetőügyet Michael Flynn, Trump első nemzetbiztonsági tanácsadója ellen. Flynn a nyomozás során nem mondott igazat orosz tisztségviselőkhöz fűződő kapcsolatairól, és letagadta a találkozóit Szergej Kiszljakkal, Oroszország volt washingtoni nagykövetével; később be is ismerte, hogy hazudott erről, de ezt a vallomását később visszavonta.

Erre hivatkozva aztán republikánus oldalról elkezdték a korábbiaknál is keményebben támadni az FBI-t. Most kedden letette a hivatali esküt az új hírszerzési igazgató, John Ratcliffe, korábbi republikánus képviselő, akit Trump feltétlen híveként tartanak számon, és rögtön feloldották az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokról készült több dokumentum titkosítását, melyek a republikánusok szerint azt bizonyítják, hogy az amerikai hírszerzés 2016-tól manipulált, hogy azt a látszatot keltse, hogy Trump munkatársainak közük lett volna a választási beavatkozáshoz.

Rovatok