Index Vakbarát Hírportál

Új helyen jelent meg az ebola Kongóban

2020. június 1., hétfő 17:41

Új ebolajárványgóc alakult ki a Kongói Demokratikus Köztársaságban a nyugati Mbandaka városában, amely több mint ezer kilométerre található az ország keleti felében lévő góctól – jelentette be hétfőn Eteni Longondo egészségügyi miniszter Kinshasában. 

Megerősíthetem, hogy van egy új ebolajárványgócunk Mbandakában. Nagyon gyorsan küldjük oda az oltóanyagot és a gyógyszert

– újságíróknak Longondo újságírókkal. A miniszter szerint Mbandakában eddig négy halott szervezetében mutatták ki a halálos vírust.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója Twitter-üzenetben szintén megerősítette az új ebolajárványt.

Az afrikai ország 2018 augusztusától küszködik az immár tizedik ebolajárvánnyal, amely azóta 2200 ember halálát okozta a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az ebola április közepén ismét megjelent, néhány nappal azelőtt, hogy a kinshasai vezetés hivatalosan kihirdette volna a járvány végét. Ugyanakkor az utóbbi 30 napban nem jelentettek új fertőzöttet az ország keleti feléből.

Kongót hivatalosan csak akkor nyilvánítja az Egészségügyi Szervezet (WHO) ebolamentessé, ha 42 napig nem történik újabb fertőzés. Az ebolajárványok vége felé egyébként nem ritka az újabb esetek előfordulása, és ez nem jár feltétlenül a betegség újbóli elszabadulásával. Kutatók szerint az ondósejtekben akár 550 napig is megmarad a vírus.

Rovatok