Index Vakbarát Hírportál

Hataloméhes zsidókról írt egy ajánlásban Strache az Ibiza-botrányt is borító lap szerint

2020. június 1., hétfő 20:46 | aznap frissítve

Előkerült egy antiszemita mű, amelybe állítólag még a kilencvenes években maga Heinz-Christian Strache, volt osztrák kancellárhelyettes, populista jobboldali politikus (FPÖ) írt kézzel egy erősen antiszemita tartalmú ajánlást, írja a Süddeutsche Zeitung. A bevándorlásellenes osztrák politikus, aki egy Ibizán készült videóval vált hírhedtté, amely miatt nemcsak hogy le kellett mondania a kancellárhelyettesi posztról, de végül előrehozott választásokat is tartottak az országban, következetesen tagadni kényszerül, hogy bármikor antiszemita megnyilvánulásai, kapcsolatai lettek volna. Strache pártja, az FPÖ is már többször magyarázkodásra szorult az állítólagos náci kötődéseik miatt. 

Azonban most a Süddeutsche Zeitung birtokába került egy könyv egy példánya, amelyet a lap szerint maga Strache dedikált, és az ajánlószövegben félreérthetetlenül antiszemita kijelentéseket tesz, ráadásul maga a mű is erősen zsidóellenes. 

Hans Jonak von Freyenwald műve, amely eredetileg 1941-ben jelent meg a Stürmer náci propagandalap kiadásában, a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozó szakértő szerint nettó antiszemita propaganda, amely arról szól, hogy a zsidók jó üzletemberek, de gyávák, lusták és szeretik a háborúskodást. 

Ez a könyv majd betekintést ad neked a bonyolult és hataloméhes zsidó gondolkodásvilágba

– olvasható a Süddeutsche Zeitung birtokába jutott 1992-es kiadású példány elejében az ajánlás, aminek a végén Heinz-Christian Strache aláírása szerepel. 

Strache az ügyvédjén keresztül reagált a lapnak a vádakra, azt mondta, hogy sem a könyvre, sem hasonló ajánlásra nem emlékszik.

Azt állítja, hogy nem ismeri a könyv tartalmát, de az alapján, amit a Süddeutsche Zeitung állít a műről, ő teljes mértékben elhatárolódik annak a tartalmától. 

Strache a kilencvenes évek eleje óta aktív az osztrák politikában, tehát amennyiben ő írta az ajánlást, akkor azt már politikusként tette. A könyvet a Süddeutsche Zeitung forrásai szerint a jobboldali körök egy tagja kapta ajándékba, és az illető halála után került most a lap birtokába. A lap megkérdezett egy írásszakértőt is, aki azt mondta, hogy 

99 százalékos bizonyossággal megállapítható, hogy a könyvben szerepelő ajánlás Strache kézírása.

Az osztrák politikus még két idézetet is beleírt a belső borítóba, az egyik egy Ernst Moritz Arndt idézet, a másik pedig egy versrészlet a nácibarát osztrák költőtől, Joseph Hießtől. 

Rovatok