Index Vakbarát Hírportál

Legalább hatszáz egészségügyi dolgozó halt meg koronavírusban világszerte

2020. június 3., szerda 17:54

Világszerte legalább hatszáz egészségügyi ápoló halt meg a koronavírus-járvány következtében, és 230 ezren fertőződtek meg a vírussal, mondta  az Ápolók Nemzetközi Egyesülete szerdán Genfben.

Az egyesület elnöke szerint viszont a tényleges számok ennél jóval nagyobbak lehetnek. Azt mondta, a fertőzött ápolók száma globálisan akár 450 ezer is lehet, mivel sok országból nincsenek adataik.

Felszólította ezért az egyes országokat, hogy rendszeresen dokumentálják az egészségügyi személyzet körében a fertőzéseket, mert csak így lehet választ adni az olyan fontos kérdésekre, mint hogy az egészségügyi rendszer melyik részében különösen jelentős a fertőzöttek száma, illetve milyen óvintézkedések bizonyulnak hatékonynak.

Az Ápolók Nemzetközi Egyesülete 130 ország ápolói egyesületét vonja magába, saját közlése szerint többmilliós tagsággal.

A magyarországi adatokkal kapcsolatban az operatív törzs pár napja azt mondta, eddig összesen 576 egészségügyi dolgozó fertőződött meg az új koronavírussal, közülük jelenleg négyen szorulnak kórházi ellátásra, a dolgozók többsége már meggyógyult. A járvány alatt megfertőződött egészségügyi dolgozók az összes fertőzött 14,8 százalékát teszik ki. 

Májusban meghalt egy  tatabányai kórházban dolgozó beteghordó .   Müller Cecília országos tisztifőorvos május 22-én azt mondta, még nincs eredménye a beteghordó halála   miatt indult vizsgálatnak, de ha lesz eredmény, arról sem fogják tájékoztatni a nyilvánosságot személyiségi és kegyeleti jogok miatt.

(Ajánlókép: Egészségügyi dolgozók gyülekeznek egy koronavírus-tesztelésnél Bagdadban május 21-én / Reuters)

Rovatok