Index Vakbarát Hírportál

Saját kormánya ellen kezdeményezett bizalmi szavazást a lengyel miniszterelnök

2020. június 4., csütörtök 15:32

Bizalmi szavazást kezdeményezett csütörtökön saját kormánya ellen Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök - írja az MTI.  Morawiecki a lépést az ország stabilizálásának szükségességével, kormánya helyzetének megerősítésével indokolta. A lengyel miniszterelnök szerint a koronavírus-járvány alatt megpróbálja destabilizálni a belpolitikai helyzetet.

Az indítványt a szejm még csütörtökön napirendre tűzi.

Morawiecki előzőleg Andrzej Duda elnökkel egyeztetett lépéséről, amely ezért a június 28-ai elnökválasztással is összefüggésbe hozható.

Parlamenti beszédében a Morawiecki azzal vádolta az ellenzéket, hogy a járványhelyzetben is meddő vitákat szít, a bizalmi szavazás pedig véget vet a "botránykeltő fesztiválnak".

Az ellenzék az utóbbi hónapokban több kormánytaggal szemben nyújtott be bizalmatlansági indítványt, amelyet a szejm sorra leszavazott.

A törvényhozás csütörtöki napirendjén is szerepel egy, az egészségügyi miniszterrel szemben benyújtott ellenzéki indítvány.

Andrzej Duda a kormányfő beszédét követő sajtóértekezletén a belpolitikai erők együttműködésének fontosságáról beszélt és azt ígérte: támogatni akarja az új beruházásokat, gondoskodni akar Lengyelország egyenletes fejlődéséről. Duda szerint a kormány terveinek nyugodt körülmények közötti megvalósítása a járvány okozta válság legyőzését, munkahelyek megőrzését biztosítja.

Az 1989-es rendszerváltás óta ötször tartottak a kormányfő által indítványozott bizalmi szavazást, a legutóbbit szintén Morawiecki kezdeményezte 2018-ban. Az összes ilyen szavazás eddig a kormány mandátumának megerősítésével végződött.

Rovatok