Index Vakbarát Hírportál

A román államfő nem írta alá a Trianon-törvényt

2020. június 5., péntek 12:21

Klaus Iohannis román államfő alkotmányossági óvást emelt a trianoni békeszerződés évfordulóját ünnepnappá nyilvánító törvény ellen - tudatta pénteken az elnöki hivatal.

A bukaresti képviselőház május 13-án nagy többséggel - 235 vokssal 21 ellenében és 25 tartózkodás mellett - szavazta meg a törvénytervezetet, amely a "trianoni szerződés napjává" nyilvánítja június 4-ét Romániában.

Az államfő óvásában rámutatott: a Trianon-törvény sérti az államhatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét, és inkább egy politikai nyilatkozat, mintsem egy jogokat és kötelezettségeket meghatározó jogszabály.

A törvénytervezetet kidolgozó Titus Corlatean szociáldemokrata szenátor szerint a törvény kihirdetésének megtagadása nemzetellenes gesztus Iohannis részéről, amelynek "meg fogja fizetni a politikai árát".

A tervezet képviselőházi vitája során elmondott beszédében Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke úgy értékelte: teljesen haszontalan törvényről van szó, napirendre tűzése pedig része a magyarellenes versengésnek, amelyet három hete indított az államfő a Székelyföld autonómiájáról szóló RMDSZ-es törvényjavaslat ürügyén.

A tervezetet támogató kormánypárti Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője, Daniel Gheorghe akkor Orbán Viktornak is üzent felszólalásban, szerinte

a magyar miniszterelnöknek le kellene cserélnie az irodájában található régi térképeket, és el kellene fogadnia: idejétmúlt, igazságtalan és nevetséges minden olyan próbálkozás, amely a Trianon előtti állapotok helyreállítására irányul.

Rovatok