Index Vakbarát Hírportál

Bolsonaro azzal fenyegetőzött, hogy Brazíliát kilépteti a WHO-ból

2020. június 6., szombat 07:15

Jair Bolsonaro brazil elnök pénteken azzal fenyegetett, hogy kilépteti Brazíliát az Egészségügyi Világszervezetből, miután a WHO arra figyelmeztetett, hogy a veszélyes lehet feloldani az egyes országokban a kijárási korlátozásokat még azelőtt, hogy megfékezték volna a koronavírus-járványt, írja az MTI.

Figyelmeztetek mindenkit: az Egyesült Államok kilépett a WHO-ból, és mi is megvizsgáljuk ezt a lehetőséget. A WHO vagy felhagy azzal, hogy ideológiai alapon működjön, vagy mi is kilépünk. Nekünk nem kell, hogy kívülről megmondják, mit csináljunk az egészségügy terén

- hangoztatta Bolsonaro.

Bolsonaro Trumphoz hasonlóan a mellékhatásai miatt vitatott hidroxiklorokin nevű malária elleni gyógyszer híve a Covid-19 betegek kezelésében. Felidézte, hogy a tekintélyes brit orvosi lapban, a The Lancetben megjelent tanulmányt, ami a gyógyszer kockázatait taglalja, visszavonták. "Elég volt Trumpnak megkurtítania a finanszírozást, rögtön meggondolták magukat" - utalt Bolsonaro arra, hogy a tanulmány visszavonása után a WHO közölte, folytatja a hidroxiklorokin koronavírus elleni alkalmasságával kapcsolatos klinikai vizsgálatokat.

Trump májusban azt mondta, hogy megszakítja a kapcsolatot a WHO-val és másnak adja az oda szánt pénzt, ha 30 napon belül nem hajt végre reformokat. Az amerikai finanszírozás 400-500 millió dollár, amely a szervezet teljes költségvetésének mintegy 15 százalékát teszi ki.

Brazíliában már többen haltak meg koronavírus-fertőzés következtében, mint Olaszországban. A járványnak eddig több mint 35 ezer halálos áldozata van a 210 milliós lakosú országában, és közel 645 ezer embert fertőződött meg. Bolsonaro nem bízik a közegészségügyi szakértők véleményében, és a gazdaságnak kárt okozó karanténintézkedések feloldását sürgeti.

(Ajánlókép: Reuters)

Rovatok