Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálják a karanténkórházakat Romániában, nem kínozzák-e a betegeket

2020. június 11., csütörtök 15:03 | aznap frissítve

Romániában az alapvető jogok biztosa vizsgálatot indított a koronavírussal fertőzöttek ápolására szakosodott kórházakban, hogy kiderítse: nem kínozzák-e a betegeket.

Renate Weber ombudsman csütörtökön kiadott közleményében

az ENSZ kínzás elleni bizottságának meghatározására hivatkozott, amely szerint minden olyan hely, ahol egy embert akarata ellenére karanténban tartanak, fogdának minősül,

írja az MTI. Szerinte a jelen helyzetben tekintettel kell lenni arra, hogy a „Covid-kórházakat” a beutaltak csak a hatóságok engedélyével hagyhatják el, és tünetmentes fertőzötteket is megfigyelés alatt tartanak bent, a beutalás megtagadásának lehetősége nélkül.

Az embertelen, megalázó bánásmód megelőzését célzó törvényes felhatalmazására hivatkozva az ombudsman körlevélben kért tájékoztatás az érintett kórházaktól az általuk alkalmazott eljárásokról, ugyanakkor az egészségügyi intézményeknek a beutaltak tudomására kell hozniuk, hogy az ombudsman honlapján online kérdőívet tölthetnek ki emberi jogaik érvényesítéséről.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter „sebészi minőségében”

érthetetlennek nevezte, hogyan minősülhet a kórház börtönnek és az ott alkalmazott kezelés kínzásnak, miért kell a járvány elleni harc első vonalában küzdő, életeket mentő egészségügyi alkalmazottaknak ezt a vizsgálódást elviselniük.

Kormányzati tisztségviselőként azonban tájékozódni fog, hogy a hatályos jogszabályok alapján megalapozott-e az ombudsman vizsgálata, tette hozzá a tárcavezető.

Romániában az ombudsman óvásának helyt adva helyezte hatályon kívül az alkotmánybíróság azt a sürgősségi kormányrendeletet, amelynek alapján hatalmas bírságokkal sújtották a kijárási tilalom megszegőit a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot idején.

Renate Weber a - rendkívüli állapotot május közepén felváltó - veszélyhelyzetről szóló jogszabály ellen is alkotmányossági óvást emelt. Keresete nyomán a taláros testület értelmező határozatában leszögezte:

a veszélyhelyzet idején a polgárok szabadságjogait csak a parlament korlátozhatja, a kormány ezt nem teheti meg.

Rovatok