Index Vakbarát Hírportál

Embercsempész-bandákat kapcsoltak le olasz és spanyol rendőrök

2020. június 12., péntek 16:30

Olaszországban és Spanyolországban is embercsempész-hálózatokat számoltak fel a helyi hatóságok. A bandák tagjai főként Afrikából szállítottak embereket Európa több országába, ahol kihasználták és prostitúcióra kényszerítették őket, írja az MTI.

Olaszország

Az olasz rendőrség egy nigériai bandát leplezett le, akik Líbiából munka ígéretével szállítottak nőket Európába.

Ezért cserébe 25 ezer és 30 ezer euró közötti összeget kértek, amelyet a nőknek érkezésük után le kellett "dolgozni", vagyis prostitúcióra kényszerítették őket.

Pénteken az "Ígéret földje" elnevezésű akció során a bűnszervezet tíz tagját vették őrizetbe a szicíliai rendőrök. Catania város rendőrsége hat nő és négy férfi őrizetbe vételét rendelte el, mindannyian nigériai állampolgárok, többségüket Szicíliában, másokat az észak-olasz Veneto és Piemonte tartományban vettek őrizetbe.

Az esetről Catania ügyésze számolt be a sajtónak, a vádak között szerepel az emberkereskedelem és az illegális bevándorlás elősegítése is. A rendőrségi vizsgálat egy fiatalkorú nigériai lány beszámolója alapján kezdődött el, aki 2017 áprilisában másik 433 bevándorlóval az Aquarius nevű hajóval érkezett meg Catania kikötőjébe. Az Sos Mediterranee civilszervezet hajója a csoportot Líbia vizein vette fedélzetére.

A fiatal nő egy tizennyolc év alattiaknak fenntartott védett táborba került Szicíliában, ahonnan mégis nyoma veszett. Mint kiderült, a nigériai bűnszervezet Szicíliában élő vezetője vitte el a lányt a táborból, és prostitúcióra kényszerítette számos más fiatal nigériai nővel együtt. Nigériából először Líbiába, majd innen a tengeri migrációs útvonalon keresztül Olaszországba és Európa más államaiba szállították őket.

A többnyire nigériai falvakból származó fiatal nőket vudu-szertartással kényszerítették engedelmességre arra kötelezve őket, hogy nem próbálkoznak szökéssel, nem fordulnak a hatóságokhoz, és ledolgozzák "adósságukat".

A szicíliai rendőrség nyolc hónapon át tartotta megfigyelés alatt a szervezetet, amelynek a Messina városban élő egyik vezetőjét is sikerült őrizetbe venni. A lehallgatott telefonbeszélgetésekben a banda tagjai úgy beszéltek a nőkről, mintha járművek adásvételéről vagy működtetésről lett volna szó. A hatóságok szerint a szervezet több mint egy millió eurót utalt át Nigériába, ahol ingatlanokba fektetett be. Tizenöt fiatal nőt sikerült kiszabadítani a hálózat kezéből.

Tavaly szintén a szicíliai rendőrség a Balance fedőnevű akcióban öt nigériait tartóztatott le migránscsoporttal érkezett nők prostitúcióra kényszerítése miatt.

Spanyolország

A spanyol hatóságok az Eurojust, az Európai Unió bűnügyi együttműködési szervével közösen számoltak fel egy embercsempész-hálózatot. A banda tizenkét tagját elfogták, köztük vezetőit is - közölte a spanyol csendőrség pénteken.

A közlemény szerint a bűnszervezet irányítóját, egy közép-afrikai férfit Burgosban tartóztatták le, míg a spanyol hálózat fejét Hollandiában vették őrizetbe. A hatóságok további házkutatásokat tartottak Németországban, Belgiumban, Franciaországban és Portugáliában is.

A szervezet után másfél éve indult nyomozás, amelynek során kiderült, hogy több mint ezer áldozatukat, köztük kiskorúakat és várandós nőket, afrikai és ázsiai országokban szervezték be illegális és bizonytalan munkákra, majd Európába csempészték őket, és "kihasználva rendkívül kiszolgáltatott helyzetüket" 500-750 euró (173 ezer-260 ezer forint) közötti összeget követeltek tőlük.

A közleményt példaként említette, hogy útközben sorsára hagytak egy gyereket, aki nem tudott fizetni.

A hatóságok a hálózat nyereségét több mint félmillió euróra (173 millió forint) becsülik.

Rovatok