Index Vakbarát Hírportál

Észak-Macedóniában most van csúcson a járvány, mégis megtartják a választást

2020. június 14., vasárnap 11:59

Szerbiában jövő vasárnap, Észak-Macedóniában pedig július első hetében tartják meg a korábban áprilisra tervezett, ám a koronavírus-járvány miatt elhalasztott választásokat. Mindkét ország vezetői úgy vélik, nincs ok további halasztásra, holott ellentétes előjelű a járvány terjedése a két országban:

Észak-Macedóniában szombaton 194 új fertőzöttel az eddigi legmagasabb napi fertőzöttet regisztrálták, és már 3895 megbetegedésről tudnak 179 halott mellett, és még 2000 fölött az aktív esetek száma.

A szükségállapot vasárnap véget ért, keddtől pedig megkezdődik az előrehozott parlamenti választások kampánya. A legnagyobb kormánypárt és a vezető ellenzéki párt egyelőre nem jutott megállapodásra, hogy július 5-én vagy egy hétköznapon, július 8-án legyen-e a voksolás, de a kormány is hajlik arra, hogy szerdán kelljen az urnák elé vonulniuk a szavazópolgároknak, míg a betegek és idősek hétfőn és kedden adhatnák le voksaikat.

Szerbiában lassan egy hónapja stagnál a járvány terjedése, és sikerült stabilan 100 alá szorítaniuk a napi új fertőzésszámot, szombaton is csak 76 új esetet találtak – náluk eddig összesen 12 251-en kapták el a vírust, közülük 253-an haltak meg, 11 348-an pedig már meg is gyógyultak, így jelenleg csak 650 aktív eset van az országban. 

Aleksandar Vučić szerb elnök közölte: a járványhelyzet nem indokolja a június 21-ére tervezett általános választások elhalasztását. A voksoláskor a szavazópolgároknak kesztyűt és maszkot kell viselniük. (Index/MTI)

Rovatok