Index Vakbarát Hírportál

Ibiza-ügy: kokóztak és meg akarták semmisíteni Strachét

2020. június 18., csütörtök 14:06

Feltehetően kokainozás közben látható a tavaly megbuktatott Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár közvetlen munkatársa azokon a képeken, amelyek az Ibiza-ügyet vizsgáló nyomozócsoport részjelentésében szerepelnek. A képeken Johann Gudenus korábbi bécsi alpolgármester egy olyan találkozón vett részt, amelyet az Osztrák Szabadságpárt elnökének kiiktatására szövetkező társaság szervezett. A Strache léprecsalását irányító magánnyomozó mindent bekamerázott, a gomblyukában is kémkamera működött.

A botrányos Ibiza-videó miatt megbukott Heinz-Christian Strache egykori osztrák alkancellár hű fegyvertársának számított Johann Gudenus korábbi bécsi alpolgármester, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egykori frakcióvezetője. Gudenus is ott volt az ibizai villában, amikor Strachét titokban levideózták, amint vodkát és Red Bullt nyakalva jól jövedelmező állami megbízásokat ígérgetett egy állítólagos orosz oligarcha leszármazottjának a Szabadságpárt támogatásáért cserébe.

A korrupció és hazaárulás gyanúját felvető beszélgetésbe Strache, Gudenus, az Osztrák Szabadságpárt, majd az egész osztrák kormány belebukott. Az Ibiza-videó létrejöttét felderítő osztrák nyomozócsoport 378 oldalas részjelentéséből most egy újabb momentum került napvilágra. Több kamerafelvétel mutatja ugyanis Johann Gudemust elég nehezen kimagyarázható testhelyzetben:

egy csövecske segítségével „valamit” az orrába szív az asztalról.

Mindez már csak azért is érdekes, mert Gudenus aktív szabadságpárti politikusként, tehát a felvételek készítése idején kemény drogellenes politikát képviselt. Felmerül, hogy a Strache megbuktatását célzó csoport zsarolhatta-e ilyen felvételekkel a politikust, és az is kérdés, hogy egyáltalán milyen szerepe volt Gudenusnak.

Megismertették Aljona Makarovával

A Strachét tavaly lebuktató, de 2017 nyarán történt ibizai találkozót hosszú előkészítés előzte meg. Ebben Gudenusnak fontos szerepe volt. Előbb őt ismertették meg az állítólagos orosz oligarcha unokahúgával. Gudenus édesapja 2016 szeptemberében meghalt. A család akkor úgy döntött, hogy birtokai és erdői egy részét értékesíti. Egy ismerős ingatlanos ajánlott Gudenusnak egy bécsi ügyvédet. Az ügyvéd azt mondta: ő ismer egy lett állampolgárságú nőt, aki hasonló fekvésű birtokot keres, és azt tervezi, hogy gyermekeivel együtt Ausztriába költözik.

Ez a nő volt az, aki Aljona Makarova néven mutatkozott be neki, mint Igor Makarov orosz oligarcha unokahúga (Igor Makarov létezik, de nincs unokahúga). A nő bemutatta lett útlevelét, és azt mondta: ausztriai befektetések reményében az Osztrák Szabadságpárthoz keres kapcsolatot, és a párt támogatását ígérte. Miután többször találkoztak, feltehetően Gudenus volt a csali, aki aztán meggyőzte Strachét, hogy a nő megbízható, tárgyaljanak vele Ibizán. A nőnek a valóságban semmilyen orosz oligarchához nem volt köze. A legutolsó hírek szerint egy bosnyák egyetemista volt, aki csak eljátszotta ezt a szerepet.

Minden találkozóról készült felvétel 

A léprecsalási ügyet a csak H. monogrammal emlegetett magánnyomozó találta ki és szervezte meg. Ő minden olyan előkészítő találkozóról, amelyen már Gudenus és az álorosz nő is jelen volt, titokban film- és/vagy hangfelvételt készített.

A rendőrségi jelentés szerint legalább 30 ilyen felvétel van, amelyek még nem Ibizán készültek.

Ezeken az előkészítő találkozókon egyebek mellett arról beszéltek, milyen osztrák cégekbe tudna beszállni a nő. Gudenus a nyomozóknak azt mondta, szóba került a Funke médiacsoport, a Kronen Zeitung és építési vállalkozás is. Később az ibizai videón az FPÖ esetleges támogatásán igencsak belelkesedő Strache számos lehetőséget vázolt fel az állítólagos üzletasszonynak: a legnagyobb példányszámú osztrák napilap, a Kronen Zeitung 50 százalékának megvételét, az osztrák közszolgálati televízió és a szerencsejáték-ipar részbeni privatizációját vagy az ivóvíz-szolgáltatás magánosítását. Azt is felvetette neki, hogy alapítson egy Strabaghoz hasonló céget Ausztriában, és ha az FPÖ kormányra kerül, onnantól minden állami megbízást ők fognak megkapni.

2017. április 13-án, három hónappal az ibizai találkozó előtt Gudenus, a magánnyomozó, a felvételek készítője és egy ingatlanügynök találkoztak egy bécsi magánlakásban. Erről a találkozóról négy felvétel készült.

Két héttel később Gudenus és felesége, valamint az állítólagos orosz oligarcharokon és a H. monogrammal jelölt magánnyomozó a bécsi Sofitel szállodában találkoztak.

A lakosztályt, ahol beszélgettek, bekamerázták, a beszélgetést a magánnyomozó gomblyukába rejtett kémkamera is rögzítette. 

Az itt készült felvételeken látszik, hogy Gudenus két alkalommal is kábítószert fogyaszt, olvasható a rendőrségi jelentésben. Az osztrák sajtó szerint a kábítószerfogyasztásról készült képeket később Gudenus zsarolására használhatták. Például arra, hogy mindenképpen vegye rá Strachét az ibizai találkozóra. Korábban erre a zsarolási szálra Heinz-Christian Strache is utalt.

Gudenus azonban az Österreichnek azt nyilatkozta: soha nem zsarolták ilyennel, és a jelenleg folyó nyomozásban a kábítószerhasználat gyanújával indult eljárást elévülés miatt megszüntették ellene. Ezt az osztrák államügyészség is megerősítette. Gudenus az állítólagos drogozásról  szóló vádakat így azzal viccelte el, hogy 

ez már a tavalyi hó. 

(A  kokaint a németben is szokták hónak nevezni) 

Fű és kokain az olasz étteremben

A német sajtó most arról ír, hogy az osztrák nyomozóknál nincs meg minden felvétel, ami Strachét és az orosz oligarcharokont érinti. Egyes felvételek a német Süddeutsche Zeitung és a Spiegel lapoknál vannak. Az osztrák rendőrség szerint ezek arra utalnak, hogy Strachéval már Ibiza előtt megpróbáltak összehozni egy lejáratásra alkalmas találkozót, de az egyik bécsi hotelbe szervezett megbeszélésre az Osztrák Szabadságpárt elnöke az utolsó pillanatban nem ment el.

Korábban szintén a rendőrségi jelentésekből derült ki, hogy a kokain és a kannabisz igencsak fontos szerepet játszott a Strachét lebuktató társaság összejövetelein. A már többször említett H. nevű magánnyomozó partnere, a 48 éves W. a rendőröknek azt vallotta: rajtuk kívül a Strache lebuktatására szövetkező társaság tagja volt még egy M. nevű ügyvéd, K., aki a magánnyomozó segítője volt, és egy S. monogrammal jelölt ember, aki az osztrák közszolgálati televízió (ORF) egyik sztárjának a fia. Ők már 2014-ben találkoztak egy bécsi olasz étteremben, és később többször összejöttek itt. 

W. vallomása szerint ezekre az összejövetelekre általában a magánnyomozó hozott füvet és kokaint, amiből az ügyvéd és az ORF-es sztár fia is vásárolt. Az egyik találkozón ott volt R. is, aki éveken át volt Strache biztonsági főnöke és a politikus feleségének testőre.

A beszélgetésekben gyakran elhangzott, hogy

Strachét meg kell semmisíteni.

W. vallomása szerint ennek oka a bosszú volt, de az nem derült ki számára, hogy mit akarnak megbosszulni Strachén. Az Osztrák Szabadságpárt 2014-ben még nem volt kormányzati szerepben, de 20 százalékos ellenzéki frakciója volt az osztrák parlamentben, és a tartományi választásokon sorra 20-30 százalékos támogatottságot ért el. A párt a 2017-es választások után lett az osztrák kormánykoalíció tagja, Strache pedig alkancellár.

Strache a Gudenus állítólagos drogozásáról szóló felvételek láttán azt nyilatkozta: „ha ezt annak idején megtudom, felrobbantam volna”. Mint mondta: ő soha nem drogozott, Gudenust sem látta kábítószert fogyasztani, és amúgy is közismert a drogokkal kapcsolatos elítélő véleménye.

Gudenusnak az ibizai beszélgetést megelőző találkozóiról Strache nem akart spekulációkba bocsátkozni, de azt azért megjegyezte: érdekes, hogy párttársa annál jóval közelebbi kapcsolatot ápolt az őt lebuktató társasággal, mint arról korábban beszámolt. Strache szerint

„ha az ember büntetett előéletű drogdílerekkel együtt kokszol, nem mondhatja, hogy nem volt köztük közeli kapcsolat.”

(Borítókép: Strache 2020. június 4-én Bécsben. Fotó: Helmut Fohringer / AFP)

Rovatok