Index Vakbarát Hírportál

Trump tagadja, hogy tudott volna amerikai katonákra kitűzött vérdíjról

2020. június 28., vasárnap 23:17

Keleti parti idő szerint vasárnap reggel az amerikai elnök is reagált a Twitteren a New York Times pénteki cikkére, ami szerint egy orosz katonai hírszerző egység titokban fejpénzt ajánlott a tálib kötődésű afgán fegyvereseknek a koalíciós erők, köztük amerikai katonák megöléséért Afganisztánban.

A közösségi oldalon tagadta, hogy bárki is tájékoztatta volna őt, Mike Pence alelnököt, vagy Mike Meadows kabinetfőnököt „az amerikai katonákat ért úgynevezett támadásokról”. Trump szerint „mindenki tagadja”, hogy őt tájékoztatták volna a vérdíj létezéséről, „és amúgy sem érte annyi támadás az amerikai katonákat”.

Az elnök kijelentette, hogy „senki sem lépett fel olyan keményen az oroszok ellen, mint a Trump-adminisztráció”, és azzal vádolta meg a New York Timest, hogy ez is csak egy, az ő lejáratására kitalált álhír, mint az oroszokkal való összejátszás a 2016-os választási kampány során.

Egy órával az első bejegyzése után Trump egy újabb posztban támadta a harmadik legolvasottabb amerikai napilap szerkesztőségét. Az elnök felszólította a lapot, hogy fedjék fel a névtelenül nyilatkozó forrásukat.

Fogadok, hogy nem tudják megtenni, ez a „személy” valószínűleg nem is létezik.

A New York Times pénteken a hírszerzés által erről tájékoztatott, névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselőkre hivatkozva írt az oroszok által titokban ajánlott fejpénzről.

A lapnak nyilatkozó források szerint Donald Trump már hónapokkal ezelőtt tudomást szerzett a hírszerzési információkról, és a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsa már március végén tárgyalta az ügyet. Itt többféle reakció is felmerült, a diplomáciai panasztól szankciók sorozatáig, de a mai napig nem született jóváhagyott válaszlépés.

Szombaton Oroszország és a tálibok is visszautasították, hogy az oroszok vérdíjjal jutalmazták volna a nyugati katonákat meggyilkoló afgánokat.

Az elnökön és az oroszokon kívül demokrata és republikánus politikusok is reagáltak a cikkre. Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje egy virtuális lakossági fórumon erőteljesen támadta republikánus ellenfelét. 

Az egész elnöksége egy ajándék volt Putyin számára, de ez már tényleg több a soknál. Ez az elárulása a legszentebb nemzeti kötelességünknek, hogy megvédelmezzük és felszereljük a katonáinkat, amikor háborúba küldjük őket.

Rajta kívül megszólalt Nancy Pelosi is. A képviselőház demokrata házelnöke úgy véli, hogy az elnök azért nem vett tudomást a hírszerzés állítólagos információiról, mert lehet, hogy az oroszok zsarolják Trumpot. 

Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor, aki 2016 előtt még Trump egyik leghangosabb kritikusának számított, majd annak elnökké választása után az egyik leghangosabb támogatója lett a szenátusban, a Twitteren azt írta, elvárja a Trump-kormányzattól, hogy komolyan vegyék a vádakat, és felszólította őket, hogy mihamarabb tájékoztassák a kongresszust azok valóságalapjáról.

Liz Cheney wisconsini republikánus képviselő, Dick Cheney korábbi alelnök (akinek döntő szava volt az afganisztáni háború megindításában) lánya szintén válaszokat követel a Fehér Háztól, amennyiben igaznak bizonyulnak a New York Times cikkében szereplő információk.

Rovatok