Index Vakbarát Hírportál

Egy brooklyni börtönbe szállították át Epstein volt barátnőjét

2020. július 7., kedd 11:57 | aznap frissítve

Egy brooklyni börtönbe szállították át Ghislaine Maxwellt, Jeffrey Epstein volt barátnőjét és feltételezett tettestársát, írja az AP hírügynökség.

Maxwellt múlt csütörtökön tartóztatták le egy New Hampshire-i birtokon, ahol az elmúlt hónapokban bujkált. Azóta egy helyi börtönben tartották fogva. Maxwell azután tűnt el a nyilvánosság elől, hogy Epstein meghalt egy manhattani börtönben egy hónappal letartóztatása után.

Az 58 éves nőt azzal vádolják, hogy ő volt az, aki megkörnyékezte és beszervezte annak a több mint száz kiskorú lánynak a nagy hányadát, akiket később Epstein rontott meg. Vádlói szerint Maxwell is gyakran részt vett a nemi erőszakban. Amennyiben bebizonyosodnak a vádak, a nő akár 35 évet is kaphat.

Ugyan Maxwellt is New Yorkban tartják fogva mint anno Epsteint, ő egy brooklyni fegyházba került. A nő első tárgyalását jövő csütörtökön tartják. A koronavírus-járvány miatt Maxwellek nem kell személyesen megjelennie a tárgyalóteremben, így videókapcsolaton keresztül fog bejelentkezni a tárgyalásra a brooklyni börtönből.

Maxwellt több okból is szigorúan őrzik. Elsősorban szeretnék elkerülni, hogy ő is végezzen magával, mint ahogy azt Epstein tette egy évvel ezelőtt. Ezen kívül az sem elképzelhetetlen, hogy szökni próbál majd. Az ügyészek szerint Maxwell esetében „különösen nagy a szökés kockázata”, mivel három útlevele van, nagyon gazdag, rengeteg külföldi kapcsolattal rendelkezik, és „semmi oka nincs arra, hogy az Egyesült Államokban maradjon, miközben egy hosszú börtönbüntetésnek néz elébe”. 

Maxwell ügyét egy manhattani bíróság intézi. Amennyiben majd később személyesen is meg kéne jelennie a bíróságon, nem elképzelhetetlen, hogy akár a Brooklyn-hidat is lezárják majd, amíg átszállítják a börtönből a bíróságra. Ez történt ugyanis tavaly, amikor a „Köpcös” becenevű Juaquín Guzmán drogbárót szállították manhattani börtönéből egy brooklyni bíróságra.

A brooklyni Metropolitan Detention Centerben, ahol Maxwellt fogják őrizni az ítélethirdetésig, körülbelül 1600 rabot tartanak fogva. A fegyintézet egy egykori őre szerint a brooklyni börtön „az egyik legproblémásabb az országban”, rengeteg alkalommal volt példa a személyzet mulasztásaira és túlkapásaira.

Márciusban az állami fenntartású börtönök közül itt regisztráltak először koronavírus-fertőzöttet. Az AP információi szerint eddig 13 fogvatartott és a személyzet 41 tagja kapta el a koronavírust a börtönben, közölük 5 rab és a személyzet 6 tagja még mindig küzd a vírussal. Májusban egy asztmás és diabéteszes rab életét vesztette, miután paprikasprayvel fújták le az őrök.

Maxwell és Epstein áldozataival az ausztrál 60 Minutes című műsorban készítettek interjút a múlt héten.

Rovatok