Index Vakbarát Hírportál

Hülyeségük buktatta le a nagypályás nigériai csalókat

2020. július 8., szerda 08:51

Ha valaha dühöngött már, amiért távoli országokból mindenféle idióta sztorikkal próbálják sok pénzre lehúzni, most némi elégtételt kaphat.

A BBC beszámolója szerint az Egyesült Arab Emírségek rendőrsége több olyan nigériai csalót tartóztatott le és adott ki nemrég az USA-nak, akik számítógépes csalásokkal több mint kétmillió embert vertek át. Lefoglaltak egyebek mellett 40 millió dollár (12,5 milliárd forint) készpénzt, 13 luxuskocsit 6,8 millió dollár értékben, meg egy csomó számítógépet és telefont.

A „nigériai csalás”, angolul „scam 419” egy tipikus online bűncselekmény: a gyanútlan áldozatokat örökké változó kamutörténetekkel ráveszik, hogy a későbbi meggazdagodás érdekében jelentős összegeket utaljanak át. Hasonló, csak épp jóval kifinomultabb módszereket ugyanakkor nagyvállalatok lehúzására is használnak.

A most elfogott csalók a tömeges átverések mellett magukat amerikai nagyvállalatok létező alkalmazottainak kiadva nagyobb összegek átutalására vették rá a cégeket. A módszer az volt, hogy a felhasználói jelszavakat így-úgy megszerezve figyelni kezdték a céges levelezést, majd a megszerzett információk birtokában gyorsan és határozottan adtak utasítást nagy összegű átutalások indítására. A pénzt több számlán átmozgatva, végül kriptovalutára váltva tüntették el a nyomozók szeme elől.

Az USA-nak kiadott bűnözők meglehetősen óvatlanok voltak, ugyanis miközben vicces álneveket használtak, elképesztő luxuséletmódjukat több millió követő előtt reklámozták az Instagramon és más felületeken, és így végül beazonosíthatóvá váltak a hatóságok számára. Egyikük, a magát üzletembernek kiadó hushpuppi nevű instagrammer annyira óvatlan volt, hogy a saját nevét és telefonszámát használta, amikor legutóbb megújította a luxusapartmanja bérletét Dubajban. Korábban egy pénzügyi szervezettől állítólag 14,7 millió dollárt csalt ki. A mrwoodbery álnevű instagrammer-csalót meg azzal gyanúsítják, hogy egy chicagói céggel 15,2 millió dollárt utaltatott át magának.

Rovatok