Index Vakbarát Hírportál

Először tesztelték Velencében az évek óta készülő gátrendszert

2020. július 10., péntek 16:36

Először tesztelték Velencében a Mózes elnevezésű árvízvédelmi rendszert, amely megóvhatná a várost a vihardagályoktól, írja a BBC.

A másfél kilométer hosszú szerkezetet már az 1980-as években megtervezték, de csak 2003-ban kezdték el építeni. Azóta sem adták át, az elkészülését hanyagság és sorozatos korrupció lassította, sokan a működőképességét is megkérdőjelezik. Kritikusai szerint a Mózes nem jelent megoldást a város legsúlyosabb problémájára, a szigetek süllyedésére, amit a szárazföldön folytatott ipari tevékenység, és a talajvíz túlzott kiszivattyúzása okoz. A projekt támogatói viszont azt mondja, a rendszer száz évre garantálja Velence fennmaradását. 

A Mózes mindenesetre háromszor több pénzbe került az eredeti költségvetésnél, és több hivatali személyt is letartóztattak.

Július 10-én viszont először próbálták ki a gyakorlatban. A kilencvenperces próbát a miniszterelnök, Giuseppe Conte is megtekintette, az elemek fél óra alatt emelkedtek ki a vízből. A gátrendszerben 78 zsilip van a lidói, a malamoccói és a chioggiai lagúnabejáratok előtt. A projekt vezetői szerint az összes zsilip felemelkedése körülbelül fél órát venne igénybe. Hozzátették ugyanakkor, hogy a rendszer még nincs kész, és legalább további tizennyolc hónapnyi tesztelésre van szükség. 

Tavaly ősszel Velence több mint nyolcvan százalékát elöntötte az árvíz. Akkor az Index is kiutazott a helyszínre, és videókban mutattuk meg az elárasztott várost.

Bejártuk az elárasztott Velencét

Rovatok