Index Vakbarát Hírportál

Rákgyógyszerek árát csökkenti az Aspen, hogy véget vessen az uniós vizsgálatnak

2020. július 14., kedd 20:08

Az Aspen Pharmacare Holdings felajánlotta, hogy 6 általa gyártott rákgyógyszernek csökkenti az árát, abban reménykedve, hogy ezzel véget vethet az Európai Unió által indított trösztellenes vizsgálatnak. Ezt pont a vállakozás túlzottan magasnak tartott árai miatt indították.

Átlagosan 73 százalékkal csökken a hat gyógyszer ára.

Az uniós hatóságok vizsgálata három éve tart, és arra reagált, hogy a cég 2012-ben megemelte a hat különösen fontos gyógyszer árait. A nagy gyógyszercégeknél előfordul, hogy az erőfölényüket kihasználva, egy-egy készítmény egyedüli gyártójaként önkényesen megemelik az áraikat, és mint Margrethe Vestager, az EU versenypolitikáért felelős biztos elmondta:

ezt nem minden esetben az innováció ösztönzése céljából teszik.

A bizottság értékelése szerint az Aspen kényszerhelyzetbe hozta a tagállamok gyógyszerhivatalait, hiszen a létfontosságú készítményeket nem tudták mástól beszerezni, így kénytelenek voltak elfogadni az áremelést. Sőt, arra is volt példa, hogy a vállalat megfenyegetett hatóságokat, bizonyos készítményeket egyáltalán nem szállítanak az országba, ha nem mennek bele az áramalésbe. Ezt meg is tették egy esetben.

A bizottság még nem döntött arról, hogy elfogadja-e az Aspen javaslatát, amelyben nemcsak árat csökkentenek, hanem 10 évre vállalják, hogy nem lépnek át egy árszintet.

(Bloomberg, MTI)

Rovatok