Index Vakbarát Hírportál

Észak-Macedóniában megkezdődtek az előrehozott választások

2020. július 15., szerda 07:48

Megnyíltak a szavazóhelyiségek szerda reggel 7 órakor Észak-Macedóniában, ahol a szavazásra jogosult 1,8 millió állampolgár a 123 fős törvényhozás képviselőit választja meg  írja az MTI. 

A választáson 15 párt és koalíció 1578 jelöltje indult el.

A közvélemény-kutatások alapján szoros küzdelem várható a kormányzó baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) és a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység és Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) koalíciója között. A felmérések szerint egy kicsivel vezetnek a szociáldemokraták, de egyik párt sem tud majd egyedül kormányt alakítani. Ahogyan a korábbi években, úgy most is az albán kisebbségi pártok jelenthetik majd a mérleg nyelvét.

A szociáldemokraták az egyik albán kisebbségi párttal, a Besával összefogva indultak, a választási szlogenjük a „Képesek vagyunk rá” volt. Ezzel arra utaltak, hogy képesek az európai úton tartani az országot, és elérni, hogy Észak-Macedónia belátható időn belül csatlakozhasson az Európai Unióhoz, ahogy az ország az év elején már a NATO-hoz is csatlakozott. Az inkább a nemzeti érzelmekre építő VMRO-DPMNE a „Macedónia megújítása” jelmondattal igyekezett meggyőzni a választóit arról, hogy a szociáldemokraták majdnem négyéves kormányzása után ismét meg kell újítani az országot. Ezt ők a korábbi évekbeli jobboldali kormányzás újrakezdésével tennék meg ígéretük szerint.

A szkopjei parlament februárban oszlott fel, miután Zoran Zaev miniszterelnök lemondott.

Azóta ügyvezető kormány vezeti a nyugat-balkáni országot. Az előrehozott választást a miniszterelnök már októberben javasolta, miután az Európai Unió ismét elhalasztotta az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Szkopjéval. A macedón kormányfő hatalmas történelmi hibának nevezte az uniós döntést. A csatlakozási tárgyalások megkezdésének reményében a nyugat-balkáni ország megbékélt Görögországgal, a nevét pedig Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta. A brüsszeli döntést a kormány csalódásként élte meg. Azóta Brüsszel már zöld jelzést adott a csatlakozási tárgyalások megkezdésének.

A macedón választópolgárok 21 óráig adhatják le voksaikat, az első, nem hivatalos eredmények késő este várhatóak.

Rovatok