Index Vakbarát Hírportál

Hackertámadás érte az észak-macedóniai választási honlapot

2020. július 16., csütörtök 06:30 | aznap frissítve

A szavazóhelyiségek este 9 órai bezárása után nem sokkal hackertámadás érte az állami választási bizottság nyilvános oldalát Észak-Macedóniában. Az előzetes eredmények szerint országban a kormányzó Nyugat-barát, szociáldemokrata párt nyert.

Oliver Derkoski, a választási bizottság vezetője azt mondta, a támadás a gyors online eredményközlésre szolgáló weboldaluk ellen irányult, a szavazatszámlálásban azonban nem okozott fennakadást, mivel nem érintette a központi szerverüket, írja az MTI.

Egy másik tisztségviselő az AP amerikai hírügynökség tudósítójának azt mondta: a számítógépes vírustámadás miatt a nyilvánosság nem láthatta az online az eredmények alakulását'.

A szavazatok mintegy 95 százalékos összesítése alapján a Zoran Zaev korábbi miniszterelnök vezette baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) a szavazatok 35,85 százalékát kapta. Ezzel alig másfél százalékkal előzte meg a voksok 34,49 százalékát megszerző jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártját (VMRO-DPMNE).

A Demokratikus Szövetség az Integrációért nevű - "királycsináló" szerepére pályázó - legnagyobb albán etnikai párt végzett a harmadik helyen, 12 százaléknyi szavazattal, megelőzve a 8,8 százalékos eredményt elérő kisebb vetélytársát, az Albánok Szövetségét. A részvételi arány az 1,8 millió szavazásra jogosult 50,8 százalékánál tartott az urnazárás előtti utolsó közléskor, ami alacsonyabb, mint a korábbi választásokon volt.

A választási bizottság arról nem közölt adatokat, hogy a kialakult szavazatarány hány mandátumot jelent majd a pártoknak a 120 tagú szkopjei parlamentben. Az előrejelzések arról szóltak, hogy egyik nagy párt sem tud majd önállóan kormányt alakítani, így az albán etnikai pártokon múlhat majd, hogy ki vezeti a következő négy évben a nyugat-balkáni országot.

Rovatok