Index Vakbarát Hírportál

Vesztegzár alá helyezhetik Podgoricát

2020. július 17., péntek 10:49

A montenegrói főváros, Podgorica vesztegzár alá helyezését fontolgatja az ottani válságstáb a koronavírus-fertőzöttek számának folyamatos növekedése miatt, írja az MTI. Montenegróban egy nap alatt 60 fővel 1582-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Egy halálos áldozata volt a vírusnak csütörtökön, így a halottak száma 27.

Podgoricában kötelezővé tették a maszk viselését zárt térben és a szabadban is, valamint húsz főben korlátozták a beltéri rendezvényeken részt vevők számát, negyvenben pedig a kültéri események részt vevőkét.

Szerbiában egy nap alatt közel 400 fővel 19 717-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Csütörtökön 13 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 442-re nőtt. Koszovóban az utóbbi 24 órában 132 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, így 5369-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Péntekre hattal, 118-ra nőtt a halálos áldozatok száma.

Észak-Macedóniában péntekre majdnem száz fővel, 8624-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Minden tizedik tesztelt eredménye pozitív lett az ország közegészségügyi intézményének bejelentése szerint, amely szerint ez nem ad okot aggodalomra, a gyógyultak száma ugyanis már meghaladja az aktív esetek számát.

Az országban egy nap alatt nyolcan haltak bele a Covid-19 szövődményeibe, és ezzel 401-re nőtt a halálos áldozatok száma. A járvány kitörése óta 4603-an gyógyultak ki a Covid-19 betegségből, míg jelenleg 3619 beteget tartanak nyilván.

Bosznia-Hercegovinában csütörtökről péntekre 270 fővel 7681-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Öten haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 240-re nőtt.

Romániában pénteken is megdőlt 24 óra alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek rekordja: az utóbbi napon 799 új esetet vettek nyilvántartásba.

A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentéséből kiderül: az ismert aktív esetek száma meghaladta 11 500-at: közülük több mint 9200-an vannak kórházban, 2286 tünetmentes pácienst miniszteri rendelet alapján, 823 fertőzöttet pedig saját kérésére engedtek haza. Tovább emelkedett,  elérte a 273-at az intenzív ápolásra szoruló súlyos esetek száma, az utóbbi napon elhunyt 17 fertőzöttel pedig 1988-ra nőtt a járvány romániai halálos áldozatainak száma.

Romániában pénteken először haladta meg a 500-at a napi új megbetegedések kéthetes átlaga. Az utóbbi két hét adatai alapján most a napi 514 megbetegedés számít átlagosnak, de az utóbbi héten a napi új esetszám már három alkalommal is megközelítette, vagy meg is haladta a 700-at, írja az MTI.

Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában: egymást követően harmadik napja regisztráltak ismét nyolcszáznál is több új beteget, péntekre az azonosított fertőzöttek száma már meghaladta az 57 ezret – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített tájékoztatóján.

 Az elmúlt napban 809 új beteget jegyeztek fel, velük együtt a járvány kezdete óta regisztráltaké elérte a 57 264-et. A hét elejére még 550-650 közötti napi növekményt regisztráltak az országban, viszont a múlt héten is még nyolcszáz fölött volt az újonnan azonosított betegek száma. Az elhunytak száma péntekre 11 újabb halálos áldozattal 1456-ra emelkedett, miközben eddig 29 769-en gyógyultak meg, közülük 838-an az elmúlt napban. Az aktív betegek száma így jelenleg 26 039 az országban.

Vitalij Klicsko főpolgármester pénteki online tájékoztatóján közölte, hogy előző nap Kijevben 76 új fertőzöttet regisztráltak, ugyanakkor 160-an gyógyultak meg, és ez utóbbi napi rekord a fővárosban. Kijev jelenleg az ország második legfertőzöttebb területe a nyugat-ukrajnai Lviv megye után.

Romlott a járványhelyzet Csehországban, az egészségügyi minisztérium pénteki kimutatása szerint az elmúlt napon több mint 130 új fertőzöttet regisztráltak az országban, ami az utóbbi időszak legmagasabb napi esetszáma.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter a Twitteren bejelentette, hogy a Morvasziléziai régióban újra kötelezővé teszik az védőmaszkok használatát a tömegközlekedési eszközökön és a zárt helyiségekben. Eddig ez csak a lokális fertőzésgócként kezelt Karviná városban volt kötelező. Az egész régióban elrendelik a kórházakban és az idősotthonokban a látogatási tilalmat, korlátozzák a vendéglátóipari egységek nyitva tartását. A vendéglők és a bárok ezentúl csak reggel nyolctól este 11-ig tarthatnak nyitva. A tömegrendezvények résztvevőinek számát száz főben korlátozták és a határon átjáró lengyel vendégmunkásoknak kéthetente kötelező lesz negatív koronavírustesztet felmutatniuk a határon.

Csehországban jelenleg összesen nyolc helyi fertőzésgócot tartanak nyilván, amelyek fele Észak-Morvaország területén fekszik. A cseh egészségügyi tárca és a tisztiorvosok szerint az általános járványhelyzet továbbra is jó és ellenőrzés alatt van. 

Rovatok