Index Vakbarát Hírportál

Több fertőzött van Csehországban, mint amennyi az áprilisi rekordkor volt

2020. július 19., vasárnap 11:20 | aznap frissítve

Rekordmagasra nőtt a koronavírus-járvány fertőzöttjeinek a száma Csehországban. Vasárnapi adatok szerint 4764 fertőzött volt az országban, ami mintegy harminccal több, mint az április közepi eddigi rekord, írja az MTI. Szombaton 113 új esetet regisztráltak a laboratóriumi vizsgálatok során, a napi növekedés immár ötödször egymás után újra meghaladja a száz esetet. Március elsejétől, amikor a fertőzés megjelent, vasárnapig 13 855 személynél mutatták ki a Covid-19 betegséget, közülük 8733 már meggyógyult. A halálos áldozatok száma 358.

A legrosszabb helyzetben a Morvasziléziai régió van, ahol pénteken délután újra kötelezővé tették az arcmaszkok használatát a tömegközlekedésben és a zárt helyiségekben. Az egész régióban bevezették a kórházak és az idősotthonok látogatásának tilalmát, korlátozzák a vendéglátóipari egységek nyitvatartását. Higiéniai szakemberek különösen veszélyesnek tartják, hogy a betegség elkezdett a 65 éven felüliek körében terjedni. Mindezek ellenére a cseh egészségügyi tárca és a higiéniai szakemberek azt állítják, hogy az általános járványhelyzet továbbra is jó és ellenőrzés alatt van.

Szlovákiában két hét után először csökkent az aktív fertőzöttek száma, írja a Parameter.sk, bár hozzáteszik, hogy ebben az is közrejátszhat, hogy elég kevés tesztet végeztek el szombaton. Ezek közül 3 volt pozitív, összesen így már 1979 személynél azonosították a Covid-19 megbetegedést. Az elhunytak száma továbbra is 28, ez a szám május közepe óta nem változott. A gyógyultnak nyilvánítottak száma pedig szombaton 7-tel emelkedett (1530).

A tavalyihoz képest 92 százalékkal esett vissza a turizmus Montenegróban az idén a koronavírus-járvány miatt, noha a kormány korábban arra számított, hogy 40 százalékos lesz a visszaesés – közölte a podgoricai sajtó vasárnap. Az Adria-parti államban egy nap alatt 1641-ről 1689-re emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Két halálos áldozata volt a vírusnak szombaton, így a halottak száma 31.

Szerbiában egy nap alatt 20 109-ről 20 498-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Szombaton kilenc újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 461-re nőtt. Mivel a kormány rendeletének értelmében szabadtéren és zárt térben sem tartózkodhatnak tíznél többen egy helyen, Szerbia több városában bezártak a medencék, a piacok és a templomok.

Koszovóban az utóbbi 24 órában 5472-ről 5617-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Vasárnapra hattal, 130-ra nőtt a halálos áldozatok száma. A koronavírus-járvány miatt a koszovóiak többsége az idei nyarat otthon vagy az albán tengerparton tölti, ahol nincsenek szigorú elővigyázatossági intézkedések.

Észak-Macedóniában az új fertőzöttek száma még soha nem volt ilyen magas az országban: vasárnapra 8786-ról 9026-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Egy nap alatt nyolcan haltak bele a koronavírus okozta Covid-19 szövődményeibe, és ezzel 414-re nőtt a halálos áldozatok száma.

Bosznia-Hercegovinában az utóbbi 24 órában 7908-ról 8152-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Öten haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 245-re nőtt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sajtójelentések szerint a következő két hétben tizenegy tonna egészségügyi felszerelést – egyebek mellett maszkokat, arcpajzsokat, gumikesztyűket, védőruhákat és koronavírusteszteket – adományoz Bosznia-Hercegovinának, hogy segítse a járvány lassítását a nyugat-balkáni országban.

Rovatok