Index Vakbarát Hírportál

Több mint 200-an meghaltak a dél-ázsiai áradásokban és földcsuszamlásokban

2020. július 20., hétfő 14:33

Több mint 200 halálos áldozata van az áradásoknak és földcsuszamlásoknak Nepálban, Indiában és Bangladesben, írja az MTI a helyi katasztrófavédelemre hivatkozva.

Nepálban a monszunesők okozta természeti katasztrófákban június 12-e óta 114-en haltak meg, főképp a földcsuszamlások miatt. Az országból szombat óta ismét heves esőzéseket jelentettek, a katasztrófavédelem azt mondta, országszerte szinte az összes folyóparti településen árvízriasztást adtak ki.

Bangladesben legalább 21 ember, köztük 16 gyerek halt meg, és több mint 2,6 millió embernek kellett elhagynia az otthonát.

A kelet-indiai Asszám államban 84-en haltak meg, és majdnem 543 ezer embert telepítettek ki május vége óta. Az árvizek elérték a közeli Bihar államot is, ahonnan szintén jelentettek halálos áldozatokat. A világ legnagyobb orrszarvú-populációjának otthont adó, Asszámban található Kaziranga Nemzeti Parkban 100 állat pusztult el.

A három ország hatóságai felhívták a figyelmet arra, hogy a térségben további esőzések várhatók az elkövetkezendő egy hétben, és csak utána lehet szárazabb időszakra számítani.

Dél-Ázsiában gyakoriak a földcsuszamlások a monszunesős időszakban, ami júniustól egészen szeptemberig tart.

Rovatok