Index Vakbarát Hírportál

Busznyi túszt ejtett egy fegyveres férfi a nyugat-ukrajnai Luckban

2020. július 21., kedd 12:01 | aznap frissítve

Túszul ejtett egy távolsági buszt tíz – más információk szerint húsz – utassal kedden egy fegyveres férfi a nyugat-ukrajnai Voliny megyében lévő Luckban, a férfinél robbanószer is van – írta az Unian. Kora este elengedett közülük hármat, miután néhány követelését teljesítették. 

A férfit kedd este őrizetbe vették, minden túszt épségben kiszabadítottak - közölte Arszen Avakov belügyminiszter a Twitteren.

A reggel félt tíz körül indított támadással a férfi a fennálló rendszer ellen tiltakozott. 

A korábban pszichiátrián kezelt, Börtönt is megjárt férfi a rendőrséggel kapcsolatba lépett, és azt követeli, hogy az állam, a bíróságok, a parlament, az ügyészség és az egyház képviselői ismerjék el magukról, hogy terroristák. Ellenkező esetben felrobbantja a magánál lévő két bombát és egy forgalmas helyen elrejtett harmadikat is.

A 220 ezres város központjában lévő helyszínt a rendőrség különleges egységei lezárták. A térről élő közvetítés is látható volt. A környékbeli lakóházakat kiürítették, tartva attól, hogy a férfi az ablakokra lő.

A támadó két lövést is eleresztett a rendőrök felé, majd egy kézigránátot is kidobott, ám az nem robbant fel.

Több hanggránátot is kidobott a buszból a térre. 

A terrorista kora este elengedett 3 túszt Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes Facebook-bejegyzése szerint. A tisztségviselő azt írta, Jevhen Koval országos rendőrfőnök-heyettesnek sikerült megállapodnia a három túsz - egy gyermek, egy állapotos nő és egy idős asszony - elengedéséről a terroristával, akiről idő közben kiderült, hogy a valódi neve Makszim Krivos, és oroszországi születésű ukrán állampolgár.

Közben az UNIAN hírügynökség jelentette, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök teljesítette a túszejtő egyik követelését: 

Az államfő közzétett a Facebook-oldalán egy videofelvételt, amelyen orosz nyelven arra kért mindenkit, hogy nézze meg a 2005-ben készült Földakók című amerikai dokumentumfilmet.

Anarchista Rossz Makszim 

A rendőrségnek sikerült szóra bírnia a buszban magát és az utasokat elbarikádozó férfit, aki elmondta, hogy ő „Makszim, a rosszfiú” (Makszim Plohoj). Előtte egy közösségi oldalon bejegyzést tett közzé, amelyben kijelentette, hogy „az állam az első számú terrorista” – írta az Unian.ua. A helyszínre érkezett a belügyminiszter is. Arszen Avakov tájékoztatása szerint a túszok jól vannak, és remélhetőleg hamarosan kiszabadítják őket.

Az oroszországi születésű, eredeti nevén Makszim Krivos azt várta el, hogy az állam képviselői, és személyesen az elnök, Volodimir Zelenszkij ismerjék el egy videóbejegyzésben, hogy az állam terrorista. 

Ennél még konkrétabb – és zavarosabb – követelésekről írt Makszim Plohoj a Telegrammon:

„Köszöntöm a Rendszerellenesség napján!

A vallási-politikai-oligarchikus rendszer lényege a terror. Az állam mindig is az elsőszámú terrorista volt és az is lesz. Rengeteg ember van velem (mármint fogságban - a ford.) automata fegyverek, gránátok, két bomba, egy harmadik pedig egy forgalmas helyen elrejtve.” Fenyegetése szerint ezek felrobbannak, ha az ukrán politikai elit, az igazságszolgáltatás, a törvényhozói és a végrehajtói hatalom képviselői, valamint több megnevezett oligarcha nem ismeri el saját terrorista mivoltukat.

A legfurcsább követelést az ukrán elnök kapta: Zelenszkijnek arról kellene a Youtube-ra videóban tett nyilatkozatot feltöltenie, hogy „A Földlakók című filmet nézze meg mindenki.” (A 2005-ös amerikai dokumentumfilm részben az emberiség állatoktól való függéséről és az állatok érzéketlen kihasználásáról szól.)

Beszámolók szerint egy utas a buszról még telefonon hírt tudott adni arról, hogy a buszon robbanószerek vannak. „Kérte, hogy hívjam bármelyik tévét. Talán azért nem a rendőrséget, mert ők ekkor már úton voltak a helyszínre” – mondta az Uniannak egy nő. „Sírni kezdett, aztán megszakadt a vonal, 33 másodpercet tudtunk beszélni.”

A férfi több túszt utasított, hogy telefonjaikon keresztül lépjenek kapcsolatba rokonaikkal, és érjék el, hogy beszélhessen újságírókkal.

Makszim, a rosszfiú könyvet is írt

A 46 éves férfiról időközben kiderült, hogy 2014-ben ismeretlen kiadótól, 400 példányban megjelentette könyvét, „A bűnöző filozófiája” címen.

Az 560 oldalas írásban értekezik az anarchizmusról - megtagadva annak olyan ideológusait, mint Mihail Bakunyin -, azt vallva, hogy az anarchizmus lényege a szabadság olyan foka, amely csak bűnözőként érhető el.

Az Emma Goldmantól Mihail Kropotkinig felületes hivatkozásokkal teli, ideológiailag az anarchizmus sajátos értelmezése köré felépített önéletírásból kiderül, hogy Makszim egyházi iskolába járt, de csalódott a vallásban. 19 évesen hat év börtönre ítélték, majd szervezett bűnözői csoport létrehozásáért újabb nyolc évre. Elmondása szerint a fegyveresek miatt döntött úgy, hogy bűnözővé lesz. Hogy milyen fegyveresekre gondolt, az nem világos, hiszen akkor még a kelet-ukrajnai szakadár oroszbarát fegyveresek nem jelentek meg a színen. Az RBK-Ukrajina viszont meg nem erősített forrásokra hivatkozva úgy tudja , hogy Makszim Krivos - vélhetően az ukrán hadsereg kötelékében - szolgálatot teljesített a kelet-ukrajnai szakadárok által ellenőrzött terület határán.

Az ukrán belügyminisztérium megerősítette, hogy a férfi kétszer is büntetve volt, 1994-ben és 2005-ben, 

(Borítókép: A távolsági busz, aminek az utasait túszul ejtette egy férfi a Voliny megyében lévő Luckban 2020. július 21-én. Fotó: REUTERS / Mykola Martyniuk)

Rovatok