Index Vakbarát Hírportál

Kiürítettek egy olasz völgyet a hőségtől megrogyó gleccser miatt

2020. augusztus 7., péntek 16:47

Az Olaszországot is érintő európai hőhullám miatt megrogyott az Alpok legmagasabb csúcsa, a 4810 méteres Mont Blanc keleti, olaszországi oldalán 1327 négyzetkilométeren elterülő, 500 ezer köbméter nagyságú Planpincieux gleccser egy darabja, ezért ki kellett üríteni az alatta található Ferret-völgyet.

A Reuters cikke szerint a gleccser alján a milánói dóm méretével megegyező rész tört apróbb darabokra, és bármikor a völgyre zúdulhat, ezért kellett elrendelni szerdán az evakuálást.

Ez 75 helyi lakost, illetve helyi szállásokon tartózkodó turistát érintett, akik kitelepítése után az olasz hatóságok lezárták a völgyet, amiben vörös zónaként jelölték meg a jégomlás által közvetlenül veszélyeztetett területet, míg sárgával a lökéshullám miatt veszélyeztetett részeket.

Nem ez az első riasztás, amelyet a gleccser esetleges leomlása miatti aggodalomból rendeltek el. Tavaly szeptember 24-én a technikusok már jelezték, hogy a gleccsernek egy 250 ezer köbméteres darabja - ugyancsak a magas hőmérséklet következményeként - összeomlással fenyegetett. Akkor is lezárták a Ferret-völgy egy szakaszát, de csak november 13-ig, azóta is folyamatosan figyelték a hatalmas jégtömb állapotát.

(Index/MTI)

Rovatok