Index Vakbarát Hírportál

Belarusz választási bizottság: Lukasenko győzött a szavazatok 80,1 százalékával

2020. augusztus 14., péntek 15:10

 Alekszandr Lukasenko elnök nyerte a vasárnapi elnökválasztást a szavazatok 80,1 százalékával – ismertette a hivatalos végeredményt pénteken, öt nappal a vitatott tisztaságú voksolás után a központi választási bizottság. Az MTI híre szerint a végeredmény szerint Lukasenko valamivel többet kapott, mint a részeredmények alapján, ez 80,08 százalék volt.

Az országot 26 éve irányító 65 éves politikus legfőbb ellenlábasa, Szvetlana Tyihanovszkaja a BelTA állami hírügynökség jelentése szerint a szavazatok 10,12 százalékát kapta. Az angoltanárnőből lett 37 éves politikus – friss nyilatkozatai szerint – feltételezi, hogy valójában a szavazók 60-70 százaléka voksolt rá. A jelenleg Litvániában tartózkodó Tyihanovszkaja pénteken kijelentette, hogy az emberek többsége nem hisz Lukasenko győzelmében, írja az MTI.

A vasárnapi szavazás óta a közösségi hálón tömeges csalásokra utaló bizonyítékokat is terjesztenek. Említés történik például előre kitöltött szavazólapokról, és nem a valóságnak megfelelően kitöltött szavazatszámlálási jegyzőkönyvekről. Napok óta tömeges tüntetések vannak Belaruszban a választási eredmények elleni tiltakozásul.

Rovatok