Index Vakbarát Hírportál

Hetven újságírót tartóztattak le eddig Belaruszban

2020. augusztus 15., szombat 07:20

A belarusz biztonsági erők mintegy hetven olyan újságírót vettek őrizetbe a múlt vasárnapi elnökválasztás óta, akik az állítólagos tömeges választási csalásokról és az emiatt kezdődött tüntetésekről számoltak be, írja az MTI.

Huszonhárman közülük még csütörtökön is őrizetben voltak, jelentette pénteken a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi szervezet, a Belorusz Újságírószövetség (BAJ) közlésére hivatkozva.

Közlésük szerint a médiamunkásokat önkényesen letartóztatták, megverték, és egyes esetekben hosszabb időre bebörtönözték. A választások napja óta 29 esetben jelentettek a szövetségnek újságírók ellen elkövetett rendőri erőszakot. Legalább hét riporter súlyosan megsérült.

"Teljességgel elfogadhatatlan a szabad sajtó elleni ilyen támadás, különösen egy európai országban" - mondta Michael Rediske, a Riporterek Határok Nélkül szóvivője az Európai Uniós tagállamok pénteki brüsszeli külügyminiszteri találkozójához időzítve, amelynek egyik fő témája volt, hogy szankciókat készítsenek elő a tiltakozókkal szembeni erőszak elkövetői és a választási eredmények meghamisításáért felelősök ellen.

Augusztus 9-e óta az internet teljesen vagy részben elérhetetlen, tették hozzá. A legtöbb hírportál továbbra is le van tiltva.

Belaruszban a választás óta minden nap az utcára vonulnak az emberek, tüntetéseket jelentettek Minszkből, Grodnóból, Bresztből és más városokból is. A hatóságok országszerte több ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg.

António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken önmérsékletre és nyugalomra intett mindenkit Belaruszban, ahol a múlt vasárnapi elnökválasztás óta pénteken hatodik napja tartottak a tüntetések.

Guterres annak fontosságát hangsúlyozta, hogy minden belarusz ember számára biztosítsák polgári és szabadságjogainak gyakorlását, beleértve azt, hogy a törvényeknek megfelelően, békésen fejezhessék ki nézeteiket. Guterres felszólította a belarusz embereket, hogy párbeszéd útján kezeljék a választások után elszenvedett sérelmeiket, és őrizzék meg a békét az országban.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete a folyamatosan változó helyzetre tekintettel kapcsolatban marad a belarusz hatóságok New York-i, genfi és minszki képviselőivel, mondták. 

Rovatok