Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea a világ harmadik legnagyobb vegyi fegyverkészletével rendelkezik

2020. augusztus 18., kedd 22:55 | aznap frissítve

A legfrissebb jelentések szerint, Észak-Korea legalább 60 nukleáris bombával és a világ harmadik legnagyobb vegyi fegyverkészletével – amely közel 5000 tonna – rendelkezik, közölte az amerikai hadsereg, írja a nypost.

Az „Észak-koreai taktika" jelentésben, melyet múlt hónapban tettek közzé, azt írták, hogy Phenjan valószínűleg a rendszer biztosítása érdekében tartja fent fegyverkészletét. Becslések szerint a nukleáris fegyverkészletük 20-60 közötti bombából áll, és évente hat új eszköz előállítására képesek. 

Áprilisban került nyilvánosságra az a kommunista állammal szemben elrendelt büntetőintézkedések betartásáról szóló jelentés, mely szerint Phenjan folytatja nukleáris programját, magas fokon dúsított urán előállításával és egy kísérleti könnyűvizes atomreaktorral.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető a koreai háború (1950-53) lezárásának 67. évfordulója alkalmából tartott beszédében kifejtette, hogy Phenjan nukleáris elrettentő erőinek köszönhetően nem lesz többé háború, azok szavatolják az ország hatékony védelmét és biztonságát „örök időkre”.

Rovatok