Index Vakbarát Hírportál

Zárt ülésen a békés tüntetők lelövéséről beszélt a belarusz védelmi miniszter

2020. augusztus 21., péntek 14:11

Akár a békés tüntetők halála árán is bevethetők a fegyverek - győzködte a hadsereg vezetését a belarusz védelmi miniszter egy zárt ülés leirata szerint. A szöveget publikáló belarusz Nasa Niva portál szerint a szövegről hangfelvétel is készült.

Viktor Hrenyin szavairól ez a felvétel egyelőre nem került nyilávnosságra - keménysége viszont egyenes arányban áll azzal, ahogyan az országot 26 éve vezető, hatalmát augusztus 9-én, gyaníthatóan elcsalt választáson megújító Alekszandr Lukasenko egyre magabiztosabban beszél az ország posztszovjet történetének legnagyobb tiltakozási hullámának közelgő felszámolásáról.

A védelmi miiszter egy órás beszédének első fele a tüntetésekről szóló elnöki álláspont összefoglalásáról szólt: eszerint

Utána rátért arra, hogy a hadseregnek teljesíteni kell a parancsokat. Ha kell, a fegyverhasználatot is:

Nagyon nem vágyunk erre, de ez a mi kötelességünk - a hadseregé. Lehet, hogy vannak, akik épp ezt akarják, hogy utána a saját népünk elleni genocídiummal vádoljanak, hiszen amikor előkerülnek a fegyverek, békés emberek halnak meg. Bizony, ez így van, igen, lehet, hogy polgárháború felé haladunk, az emberi élet értéke naprül napra kevesebb lesz. Nem zárható ki a katonai konfliktus sem, ennek ma már reális esélye van.

- mondta Hrenyin, aki az ellenzéki elnökjelölt Szvetlana Tyihanovszkajáról is szólt

Többek között Tyihanovszkaja azt mondja, hogy ne teljesítsük a bűnös parancsokat. Ez a nő árulásra kér minket, a törvény megsértésére azzal, hogy ne teljesítsük a parancsot. Bűnös az a parancs vagy nem bűnös... - mi katonák vagyunk.

- győzködte a védelmi miniszter a vezérkart, megjegezve, hogy amíg a hadsereg nem áll át a tüntetők oldalára, addig lehetetlen „bedönteni az országot.”

Rovatok