Index Vakbarát Hírportál

Volt, hogy konyakot kapott kémkedésért az amerikai katona

2020. augusztus 22., szombat 07:17

Vádat emeltek az Egyesült Államokban pénteken egy amerikai katona ellen, aki katonai titkokat adott át az orosz hírszerzésnek arról, hogy az egysége milyen tevékenységeket végez korábbi szovjet tagköztársaságokban.

A 45 éves Peter Rafael Dzibinski Debbins zöldsapkásként szolgált, és az orosz hírszerzőknek azt mondta magáról, hogy "Oroszország fiának" érzi magát.

Az ügyészek szerint Debbinst az vezérelte, hogy úgy érezte, az Egyesült Államoknak túl nagy a hatalma, amit helyre kell tenni. Emellett üzleti kapcsolatokat is ki akart alakítani Oroszországban, és elégedetlen volt katonai előmenetelével. Az ügyészek szerint a férfi 1996 és 2011 között kémkedett a társai után.

A férfi édesanyja a Szovjetunióban született, és Debbins a feleségét Cseljabinszkben ismerte meg, ott is házasodtak össze 1997-ben. A vádirat szerint nyilatkozatot írt alá, hogy Oroszországot akarja szolgálni, és Ikar Lesznyikov néven jelentett az orosz hírszerzésnek. Eleinte pénzt sem fogadott el, később jelképes javadalmazást kapott szolgálataiért. Egyszer egy üveg konyakot kapott fizetségként, máskor orosz katonai egyenruhával hálálták meg a tevékenységét. Munkája során titkos és szigorúan titkos információkhoz is hozzáférhetett.

Az ügyben eljáró ügyész szerint aki ilyet tesz, az elárulja az esküjét és a bajtársait.

Ha Debbinst elítélik, életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

(MTI)

Rovatok