Index Vakbarát Hírportál

A járványügyi szabályok borítékolható megsértése miatt betiltották a berlini koronavírus-tagadó tüntetést

2020. augusztus 26., szerda 21:16 | aznap frissítve

A járványellenes szabályok várható megsértése miatt nem engedélyezik a koronavírus fenyegetését tagadó szervezetek hétvégére tervezett tüntetését Berlinben

– jelentette be szerdán a német főváros vezetése.

Andreas Geisel berlini belügyi szenátor, egyben a tartományi rangú főváros kormányának közrenddel kapcsolatos ügyekért felelős tagja, a döntést indokolva felidézte, hogy a mozgalom legutóbbi, augusztus 1-jén tartott tüntetésein a résztvevők és a szervezők „teljesen tudatosan megszegték a szabályokat, amelyeket előzőleg a rendőrséggel egyeztetve elfogadtak”. A szabályok közé tartoznak az alapvető fertőzéshigiéniai előírások, a maszkviselés és a legkevesebb másfél méteres távolság megtartása egymástól. A szociáldemokrata politikus kijelentette:

Az állam nem hagyja az orránál fogva vezetni magát.

A városvezetés döntését üdvözölték ellenzéki pártok is, köztük a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és a jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU). Az ugyancsak ellenzéki, a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) berlini vezetői élesen bírálták a tüntetések betiltását. A szenátus szerintük „megtiporja az alapjogokat”, de „ezt nem hagyjuk annyiban”.

A demonstrációkat szervező Querdenken 711 mozgalom vezetője, Michael Ballweg informatikai vállalkozó közölte, hogy bírósághoz fordul a tiltás miatt, akár az alkotmánybírósághoz is elmegy.

Az oltásellenes, a koronavírus létezését tagadó, ezoterikus eszmékben hívő és összeesküvés-elméleteket osztó csoportosulásokat összefogó mozgalom netes fórumain a tiltás hatására elterjedtek ellenállásra szólító felhívások. A Telegram üzenetküldő alkalmazáson terjesztett szövegek szerint

a hatóságok elfogadhatatlan lépése miatt az erőszak, és akár a fegyverhasználat is indokolt.

Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai összesítése szerint az utóbbi 24 órában 1576 új fertőzést regisztráltak. Ez ugyan csökkenés az utóbbi hetek csúcsértékéhez, a szombati 2034-hez viszonyítva, de nagymértékű emelkedés a május elejétől július végéig tartó időszakhoz képest, amikor naponta rendre ezernél kevesebb új fertőzést jegyeztek fel.

A szövetségi kormány szerint mindent meg kell tenni, hogy még a légúti fertőzések szezonjának őszi kezdete előtt ismét a néhány százas szintre süllyedjen a naponta regisztrált új esetek száma – derül ki egy szerdán kiszivárogtatott feljegyzésből, amely Helge Braun kancellárminiszter és a tartományi kormányok illetékeseinek egyeztetéséről készült. A megbeszélésen Angela Merkel kancellár és a tartományi kormányfők csütörtöki videókonferenciáját készítették elő. A konferencián várhatóan újabb járványügyi intézkedésekről állapodnak meg.

Az RKI kimutatása szerint a szerdai új esetekkel együtt a járvány kezdete óta 236 429 SARS-Cov-2-fertőzést regisztráltak Németországban. A fertőzés okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésbe hozott halálesetek száma egy nap alatt hárommal nőtt, 9280-ra. A fertőzöttek túlnyomó többsége legyőzte a vírust, az aktív esetek számát 16 ezer körülire becsülik.

Rovatok