Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálat indult egy francia hetilap ellen

2020. augusztus 31., hétfő 21:51

Egy fekete bőrű képviselőnőt rabszolgaként ábrázoltak.

Rasszista sértés gyanújával vizsgálatot indított hétfőn a párizsi ügyészség amiatt a "politikai fikció" miatt, amely rabszolgaként ábrázolt egy fekete bőrű képviselőnőt a Valeurs Actuelles című ultrakonzervatív hetilapban.

A hetilap, amely saját meghatározása szerint "vállalja jobboldaliságát", csütörtökön megjelent számában egy hétoldalas szöveget közölt, amelyben a lap magyarázata szerint Daniele Obono radikális baloldali képviselőnő "megtapasztalja az afrikaiak felelősségét a rabszolgaság borzalmaiban".

A cikket illusztráló rajzokon a fekete bőrű párizsi politikust láncra vert rabszolgaként ábrázolják.

A lap azt állítja, hogy egy olyan fikcióról van szó, amely arra kívánta ráirányítani a figyelmet, hogy az afrikaiak milyen módon vettek részt a 18. században a rabszolgaság megszervezésében. A publikációt elítélte a teljes francia politikai elit a hét végén, Emmanuel Macron államfő pedig szombaton személyesen felhívta Daniele Obonót, hogy támogatásáról biztosítsa, és jelezte, hogy a rasszizmus minden formáját határozottan elítéli - közölte az elnöki hivatal.

Az "ősei és a családja, valamint a köztársaság elleni sértés", valamint "a személye elleni médiahadjárat" miatt a képviselőnő már szombaton jelezte, hogy gondolkodik a feljelentésen. Pénteken a Twitteren felháborodásának adott hangot

a gyalázatos, ostoba és kegyetlen szélsőjobboldali írás miatt.

Pártja, a radikális baloldali Lázadó Franciaország elnöke, Jean-Luc Mélenchon pedig elítélte a képviselőnő elleni "undorító zaklatást".

Jean Castex miniszterelnök a Twitteren felháborító publikációnak nevezte a hetilap írását, és a teljes kormány támogatásáról biztosította az ellenzéki politikust. "A rasszizmus elleni küzdelem túlmutat a megosztottságainkon" - mondta a kormányfő.

A Valeurs Actuelles korábban azzal a számával keltett botrányt, amelynek címe "Romák, a túladagolás" volt.

Rovatok