Index Vakbarát Hírportál

Török kémet fogtak Ausztriában

2020. szeptember 1., kedd 18:46

A gyanú szerint ausztriai törökökről gyűjtött információkat.

Vádat emelnek a török hírszerzés szolgálatában álló kém ellen Ausztriában, - közölte Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az MTI tudósítása szerint.

A hatóságok nem osztottak meg több információt a kém kilétéről, osztrák lapértesülések szerint azonban egy nőről van szó, de azt, hogy milyen állampolgárságú vagy származású, egyelőre nem nyilvános. 

Nehammer mindazonáltal tudatta, hogy a kémet korábban őrizetbe vették Törökországban, és szabadulásáért cserébe alkut kötött a török hírszerzéssel. Feladata az volt, hogy Ausztriában török állampolgárok, illetve török származású emberekről információt gyűjtsön.

Az osztrák hatóságok további, a gyanú szerint a török hírszerzéssel kapcsolatba hozható tevékenységet vizsgálnak, ugyanis a gyanú szerint a török hatóságok 2018 és 2020 között 30 osztrák állampolgárt vettek őrizetbe Törökországban azzal a céllal, hogy beszervezzék őket - mondta Nehammer.

Az ügyről említést tesz egy parlamenti különbizottsági jelentés is, amely a június végi bécsi rendbontásokkal foglalkozik, amikor török nacionalisták támadták rá a nők elleni erőszak miatt tiltakozó kurd aktivistákra. Az osztrák belügyminisztérium itt is a török titkosszolgálat tevékenységét sejtette a háttérben.

Susanne Raab integrációs miniszter hangsúlyozta, hogy a bécsi vezetés számára világossá vált:

Ausztria a török kémtevékenység egyik célpontjává vált.

Forrás: MTI/Reuters

Rovatok