Index Vakbarát Hírportál

A Hajsen tájfun már Dél-Koreában dühöng

2020. szeptember 7., hétfő 11:56

A szakértők szerint rekorderősségű 4-es kategóriájú tájfun, akár 250 km/h órás szelekkel kísérve átsöpört Japánon és nemrég elérte Dél-Koreát is

Japánban több százezer háztartásban okozott áramkimaradást, és 32 ember sérülését okozta a  Hajsen (Haishen) tájfun. Tíz repülőtér 300 járatát és egyes vonatjáratokat törölni kellett  a hatalmas erejű szél miatt, mely helyenként a 250 km/h sebességet is meghaladta.  A várakozásokhoz képest Japánban viszonylag kevés kárt okozó vihar nem sokkal később partot ért Ulszan (Ulsan) mellett Dél-Koreában, nem messze az ország második legnagyobb városától Puszantól (Busan).  

Reggelre a tájfun több mint 5 000 háztartásban okozott áramkimaradást a Koreai-félsziget déli részében, közte az ismert Dzsedzsu szigeti üdülőhelyen. Az időben kiadott Dezsdzsura és Dél-Korea közeli részeire vonatkozó riasztás, valamint a megtett távolság miatt gyengülő szél miatt nem számítanak az egy héttel korábbiakhoz hasonló károkra - mondta a koreai meteorológiai szolgálat egyik szakértője. 

A térségen egy héttel korábban a Hajsennél (Haishen) is erősebb rendkívül erős Majszak (Maysak) tájfun söpört végig, az általában májustól októberig tartó tájfun szezon végét jelezve. 

Forrás: BBC

Rovatok