Index Vakbarát Hírportál

Lenyilazta a brazil kormány etnikai szakértőjét az esőerdőben élő törzs

2020. szeptember 11., péntek 06:11

Meggyilkolta a brazil kormány etnikai szakértőjét egy őserdei törzs. Rendőrségi közlések szerint tisztségviselőt, az eldugott amazonasi törzsek ismert szakértőjét nyíllal lőtték mellbe, amikor az megpróbálta megközelíteni a lakhelyüket.  Az 56 éves Rieli Franciscato a kormány Funai nevű, őslakosok ügyeivel foglalkozó hivatalánál dolgozott, és rezervátumokat szervezett korábban háborítatlanul élő törzsek megvédelmezésére.

Franciscato szerdán váratlanul találkozott egy ismeretlen törzzsel egy, a Rondonia nyugat- brazíliai államban található rezervátumban, és az egyik őslakos nyíllal mellbe lőtte.  Az 1980-as években alapított Kanindé etno-környezetvédelmi jogvédő szervezet, amelynek a kormánytisztviselő a munkatársa volt, elmondta, hogy az őslakos törzsek nem tudják megkülönböztetni a külvilágból érkezők közül a barátokat az ellenségtől.

Az etnikai szakértő halála egy olyan időszakban történt, amikor az őslakosokat növekvő veszély fenyegeti az illegális földfoglalók, favágók és aránybányászok rohama miatt.

Rovatok