Index Vakbarát Hírportál

Holokauszt-emlékművet rongáltak meg Marosvásárhelyen

2020. szeptember 13., vasárnap 18:42 | három éve frissítve

Ismeretlen tettesek törték össze a marosvásárhelyi Holokauszt-emlékmű talapzatát a hétvégén. A hírre Soós Zoltán polgármesterjelölt a közösségi médiában kétnyelvű posztban hívta fel a figyelmet. A marosvásárhelyi Holokauszt-emlékmű a városból 1944-ben elhurcolt több mint 7500 zsidónak állít emléket. A szobrot 2003-ban állították.

A húsz éve a Maros Megyei Múzeum munkatársaként, 2006-tól pedig az intézmény vezetőjeként tevékenykedő régész, politikus így írt az esetről:

Tegnap éjjel ismeretlen tettesek megrongálták a marosvásárhelyi holokauszt emlékművet. Gyalázatos tettüket elítélem. Közös a múltunk, közös a jövőnk. A totális diktatúrák által meghurcolt, megkínzott és legyilkolt ártatlan áldozatok iránti tiszteletadás mindannyiunk közös felelőssége, és mindnyájunk erkölcsi kötelessége. Felszólítom a rendőrséget, hogy mindent tegyen meg azért, hogy a tetteseket mielőbb megtalálják és felelősségre vonják.

Az RMDSZ jelöltje az ígéri, hogy jövőre térfigyelő kamerákat szerelnek azokon a közterületeken is, ahol Marosvásárhely emlékművei állnak.

Korábbi cikkünkben arról is írtunk, hogy Soós Zoltán révén magyar városvezetője lehet Marosvásárhelynek.

Rovatok