Index Vakbarát Hírportál

Földműves fiából lehet a japán kormány új vezetője

2020. szeptember 14., hétfő 13:57 | három éve frissítve

Hétfőn új jelöltet állított a miniszterelnöki tisztségre a japán kormányzó párt, a Liberális Demokrata Párt (LDP), miután augusztus végén a volt miniszterelnök, Abe Sinzó egészségügyi okok miatt lemondott. A legesélyesebbnek tartott jelöltet, az eddig kabinetfőtitkár Yoshihide Sugát választották a párt tagjai.

Most, hogy az LDP új vezetőt választott, szerdán a japán parlamentnek is jóvá kell hagynia Suga miniszterelnökké választását. Nagyon valószínű, hogy ez meg fog történni, mivel az LDP-nek többsége van a parlamentben – írja a BBC.

A volt miniszterelnök, Abe Sinzó és Suga karrierje éveken át összefonódott: Abe a 2012-es választások óta volt miniszterelnök, Suga pedig azóta kabinetfőtitkár. A kabinetfőtitkári pozíció magában foglalja a kormányszóvivői és a kormánytitkársági feladatokat is.

Abének a miniszterelnöksége alatt Suga volt a jobbkeze a két politikus nagyon különböző személyiségének ellenére. Abe karizmatikus utódja az egyik befolyásosabb japán politikai dinasztiának, ami fontos tulajdonság a japán pártpolitikai térben, ahol

kiemelkedően jutalmazzák a jó pedigrét.

 Az apja külügyminiszter volt, és még két volt miniszterelnökkel is rokoni kapcsolatban áll.

Suga egy epertermelő földműves fia, gyakorlatias, és inkább a háttérből irányító személyként ismerik párttársai. Akita prefektúrában (japán közigazgatási tartomány) nőtt fel, mezőgazdasági, falusias környéken, majd a középiskola után Tokióba költözött, ahol az egyetem mellett alkalmi munkákat is el kellett vállalnia a megélhetésért, például 

kartonpapírgyárban vagy a halpiacon.

Az egyetem után a Liberális Demokrata Pártban vállalt különféle munkákat, sorban lépkedve felfelé a ranglétra fokain. 1987-ben Jokohama város önkormányzati képviselőjeként indult.

A kampány alatt állítólag hat cipőt is elhasznált,

mert ajtókopogtatós kampánya alatt napi 300 házat látogatott meg, összesen 30 ezret. Annak ellenére, hogy politikai kapcsolatokban nem ő volt a legerősebb az indulók közül, megválasztották.

A miniszterelnök-jelölt fontos szövetségese volt Abe gazdaságpolitikai programjának, ami az „Abenomics” nevet kapta. A program strukturális reformokban bővelkedett, ami jelentős állami kiadásnövelést és monetáris ösztönzést jelentett, célja az akkor stagnáló japán gazdaság növekedésnek beindítása volt. 

Kazato Suzuki, a Hokkaidó Egyetem nemzetközi politika tanszékének dékánhelyettese és professzora szerint Suga egyfajta „Abe-pótlék” lesz, ha hatalomra kerül. A professzor azt mondta, hogy a LDP tagjai valószínűleg Abe lemondása utáni, rövid ideig tartó népszerűségi növekedésére szeretnének építeni. Abe lemondása előtt ugyanis a népszerűségi mutatója csökkenő tendenciát mutatott. Japán egyik legnagyobb hírlapja kutatást végzett, amely szerint Abe lemondása előtt az emberek  58 százaléka elégedetlen volt a miniszterelnök járványkezelési intézkedéseivel.

Rovatok