Index Vakbarát Hírportál

A román parlament újra megszavazza a Trianon-törvényt

2020. szeptember 16., szerda 18:10

Marcel Ciolacu, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerdán közölte: pártja mindent megtesz azért, hogy a parlament megszavazza az úgynevezett Trianon-törvényt, mely június 4-ét román nemzeti ünneppé nyilvánítja. A parlament legnagyobb frakcióját adja a PSD.

Egy nappal korábban Klaus Iohannis államfő visszaküldte a jogszabályt megfontolásra. A tervezetet eredetileg a szociáldemokrata Titus Corlatean terjesztette be. Terveik szerint a parlament megszavazza, és ezt követően újra elküldik a köztársasági elnöknek kihirdetésre.

A jogszabály lényege, hogy a trianoni békediktátum napját nemzeti ünneppé tegyék, és ezen a napon minden közterületen kötelező lesz kitenni a román zászlót. A törvény továbbá támogatást tesz lehetővé minden olyan tudományos, kulturális, oktatási és egyéb rendezvénynek, amely népszerűsíti a trianoni döntést és a román többség ezzel kapcsolatos véleményét. A rendezvényekről a román médiának is kötelező lesz beszámolnia.

Amennyiben a parlament eredeti változatban fogadja el a tervezetet, Iohannis elnök arra kényszerül, hogy kihirdesse. Korábban már megtámadta a törvényt az alkotmánybíróságon, de erre csak egyszer van lehetőség. Iohannis azzal érvelt a Trianon-törvény ellen, hogy számos szakértő és civil szervezet bírálta, ezért szeretett volna nyilvános vitát a kérdésről, ahol a törvény ellenzői is megszólalhatnak. Akkor arra kérte  parlamentet, kezdje elölről a jogalkotási folyamatot történészek, kutatók, akadémikusok, oktatási intézmények és civil szervezetek részvételével.

Rovatok