Index Vakbarát Hírportál

A Transformers is befigyel a kínai bombázós videóban

2020. szeptember 22., kedd 11:50

A tegnapi napon nagy hullámokat vert, a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg légiereje (People’s Liberation Army Air Force – PLAAF) által bemutatott videóról érdekes részletek derültek ki. Éles szemű internetezők ugyanis váratlan dolgokat vettek észre a felvételen, mégpedig hollywoodi filmek jeleneteit.

A Sean Connery főszereplésével bemutatott Szikla, a Transformers: Bukottak bosszúja és a Bombák földjén című sikerfilmek egyes részeit is felhasználták, jó eséllyel engedély nélkül.

Hogy a leleplező fotók egy hongkongi ellenzéki lap Twitter-üzenetében jelentek meg, már csak egy újabb csavar a történetben.

A South China Morning Postnak név nélkül nyilatkozó szakértő szerint a Népi Felszabadítási Hadsereg reklámrészlege gyakran vesz „kölcsön” jeleneteket hollywoodi filmekből, hogy a kiadott videóik látványosabbak legyenek.

A részlegen dolgozó szinte összes tiszt hollywoodi filmeket nézve nőtt fel, így azt gondolják, hogy még mindig az amerikai háborús filmekben vannak a legdögösebb jelenetek.

Bár egyes jeleneteket egyértelműen átvettek, a kínai hadseregnek nem kell jogi következményektől tartania, hiszen ezek mindössze néhány másodperces snittek, és a film sem kereskedelmi céllal készült.

A szakértő felhívta a figyelmet a kínai állami televízió, a CCTV egy 2011-es riportjára, amely a kínai légierő gépeit mutatta gyakorlatozás közben, azonban bizonyos részeket „kölcsönvett” az 1986-os, Tom Cruise főszereplésével bemutatott Top Gunból.

Szong Zsongping (Song Zhongping) hongkongi katonai szakértő szerint a legtöbb kínai számára mindegy, hogy milyen elemekből állt össze a propagandafilm, a lényeg, hogy az üzenet átmenjen: Kína nem hagyja, hogy idegen hatalmak beleszóljanak a Tajvannal kapcsolatos ügyeibe.

Rovatok