Index Vakbarát Hírportál

Törökország és Görögország tárgyalni kezd a földközi-tengeri földgázkészletek közös kitermeléséről

2020. szeptember 22., kedd 19:01

Az ankarai elnöki hivatal közleménye szerint Törökország és Görögország kész tárgyalni a Földközi-tenger keleti medencéjében fekvő földgázmezők közös kitermeléséről – írta az MTI.

A bejelentést azután tették, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök tárgyalt Angela Merkel német kancellárral és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével.

A török elnök kijelentette, hogy békés megoldásra törekednek, de Görögországnak kell megtennie az első lépést. Kijelentette, hogy a tárgyalások megkezdése mindkét fél érdeke, de szeretné a ciprusi törökök kérdését is belekeverni a konferenciába.

Kiemelte, hogy elsősorban az Uniótól remél pozitív lépéseket, mint például vámunió, vízumliberalizáció, migrációs egyezmény. Úgy gondolta, Merkel és Michel egy „pozitív napirend megteremtésén” dolgozik és értékelte erőfeszítéseiket. 

A török próbafúrásokat Görögország és Ciprus a területe megsértésének és önkényes lépésnek értékelte. Nem javított az összbenyomáson, hogy a fúrást végrehajtó hajókat a török haditengerészet kísérte. 

Az Európai Parlament is illegálisnak tartotta a törökök fúrásait, és felszólította Ankarát, hogy hagyjon fel a „nacionalista háborúra uszító retorikával”.

Ankara azóta még két kutatóhajó küldetését hosszabbította meg októberig a vitatott területen.

Rovatok