Index Vakbarát Hírportál

Komoly korrupciós vádak fogalmazódtak meg Joe Biden fia ellen

2020. szeptember 23., szerda 23:25

Hunter Biden dollármilliókat forgatott orosz, ukrán és kínai állampolgárok között a Burisma Holdings ukrán gázcég igazgatósági tanácsába kerülése után. Tette ezt akkor, amikor a jelenlegi demokrata elnökjelölt édesapja, Joe Biden alelnök volt - derül ki egy amerikai szenátusi jelentésből.

Az amerikai szenátus, republikánusok vezette nemzetbiztonsági és pénzügyi bizottságainak több hónapig készülő, nyolcvanhét oldalas jelentése szerint az Obama-kormányzat tisztában volt azzal, hogy Joe Biden fiának a Burisma Holdings igazgatói tanácsába kerülése problémát jelenthet Washington ukrajnai politikájának hatékony végrehajtásában – jelentette a széles körben az amerikai Republikánus Párt szócsövének tartott Fox News. 

A jelentés nehezményezte, hogy az Obama-kormányzat tagjai figyelmen kívül hagyták annak következményeit, hogy "egy korrupt oligarcha" vállalatához csatlakozott Hunter Biden 2014-ben. 

A korrupció elleni harc jegyében fogant kinevezés

Az ukrán kormány a majdani forradalom után fogadkozott nemzetközi partnereinek, hogy megindítja az előző, Janukovics-kormányzatnak tulajdonított, mindent behálózó korrupció elleni harcot. Számos külföldi szakembert hívtak forradalom után felállt Porosenko-kormányzatba, illetve gigavállalatokba, annak jegyében, hogy a "más szemlélet" segít a korrupció felszámolásában. Hunter Biden kinevezését 2014 májusában jelentették be. Megfigyelők szerint ezek azonban látszatintézkedések voltak, melyek eredménytelenül zárultak. 

Korrupció-ellenes küzdelemre vették fel, még nagyobb korrupció lett belőle

A 2014-ben alelnökként szolgáló Joe Biden irányította az Egyesült Államok ukrajnai politikáját. Fiát ez időben vették fel a Burisma Holdings-hoz, aki sajtóértesülések szerint rögtön fel is vette a kapcsolatot a Blue Star Strategies tanácsadó vállalattal, hogy segítse a korrupcióval megvádolt gázvállalatot a védekezésben.

Hunter Biden "jelentős és következetes pénzügyi" kapcsolatot alakított ki a Burismát alapító, a Janukovics-kormányzatban energetikai miniszteri posztot is betöltő Mikola Zlocsevszkijjel – áll a jelentésben.

Hunter üzlettársa, Devon Archer cége pedig több millió dollárt keresett ezen a kapcsolaton. 

Az amerikai pénzügyminisztérium adatai alapján felmerül a gyanú, hogy Hunter Bidenen keresztül potenciálisan illegális pénzügyi tranzakciók mentek át a Biden-család, valamint ukrán, orosz, kazah és kínai állampolgárok között. 

A szenátusi bizottságok kijelentették: olyan dokumentumok kerültek birtokukba, melyek szerint

Hunter több ezer dollárt küldött olyan személyeknek, akik potenciálisan emberkereskedelemhez, pornográfiához és prostitúcióhoz köthetők.

Kimutatható az is, hogy Hunter Amerikában tartózkodó orosz és ukrán állampolgároknak utalt pénzeket, amelyek végül Oroszországban és Ukrajnában tartózkodó személyek bankszámláján kötöttek ki. 

Egyes tranzakciókat pedig "látszólag egy kelet-európai prostitúciós és emberkereskedő bűnhálózattal" hozhatóak összefüggésbe.

A republikánus szenátorok vezette bizottság vizsgálata alatt "megkérdőjelezhető pénzügyi tranzakciókat" találtak Hunter Biden, munkatársai és nem-amerikai állampolgárok, mások mellett

a volt moszkvai polgármester felesége és a Kínai Kommunista Párthoz köthető személyek között. 

A Rosemont Seneca befektetőcég – melynek Hunter társalapítója – 3,5 millió dollárt kapott a volt moszkvai polgármester nejétől, Jelena Baturina milliárdos üzletasszonytól. 

A jelentésben hangsúlyozták:

a Biden-család más tagjai is részt vettek abban a kiterjedt pénzügyi hálózatban, amelynek köszönhetően világszerte kapcsolatba kerültek a külföldi állampolgárokkal és kormányokkal.  

Példának azt az esetet emelték ki, amikor Biden bankszámlát nyitott egy, a KKP-hez köthető kínai állampolgárral,

a rákerült 100 ezer dolláros összegből pedig Joe Biden öccse, James Biden és Sara Biden globális "pénzszórását" finanszírozták. 

A jelentést Donald Trump republikánus elnök bírálói politikailag motiváltnak minősítették, és utaltak arra: amellett, hogy aláásni próbálják Joe Bident, a bosszú vezérelte a vizsgálatot Hunter ellen.

Donald Trump ellen ugyanis a Burisma Holdings körüli ügy miatt indult alkotmányos eljárás

Forrás: Fox News

Rovatok