Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump Kínát tartja felelősnek a koronavírusért

2020. szeptember 23., szerda 08:21

Kínát felelősségre kell vonni, amiért „rászabadította” a Covid–19-vírust a világra – jelentette ki az ENSZ Közgyűlésének küldött előre rögzített üzenetében Donald Trump. Peking reakciójában hazugsággal vádolta az amerikai elnököt, valamint azzal, hogy visszaél az ENSZ-szel, hogy konfliktust provokáljon – jelentette a Reuters.

A kínai kormányzat és a gyakorlatilag általa irányított Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) hamisan tájékoztatott arról, hogy az új vírus nem terjed emberről emberre

– mondta Trump.

Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök békülékeny hangnemben szólt a témáról a közgyűlés számára készített, szintén előre felvett üzenetében. A járvány legyőzése érdekében szorosabb együttműködésre van szükség – hangsúlyozta videójában, illetve kiemelte, hogy

Kínának nem áll szándékában megvívni sem egy hideg-, sem egy hagyományos háborút egyetlen országgal sem.

Kína ENSZ-nagykövete, Csang Jün (Zhang Jun) közvetlenül válaszolt a vádakra, alaptalannak nevezve azokat, s hozzátette: „Egy ezerszer elismételt hazugság attól még hazugság marad.”

A WHO is visszautasította a vádakat. Gabby Stern kommikációs igazgató így reagált tweetjében:

Minket egyetlen kormányzat sem irányít. Technikai csapatunk már január 14-én felhívta a figyelmet, hogy a Covid–19 emberről emberre is terjedhet. Február óta szakértőink a nyilvánosság bevonásával kutatják, hogyan terjed a vírus a tünetek nélküli vagy a betegség jeleit mutató emberek érintkezésével.

A föld két legnagyobb, egymással versengő gazdaságának vezetői jelentősen eltérő módon látják a világot egy olyan időszakban, amikor kapcsolataik évtizedek óta nem látott mélypontra süllyedtek. A helyzetet a kereskedelmi és technológiai vitákon túl a koronavírus megítélése is súlyosbítja.

(Borítókép: Jeff Swensen/Getty Images/AFP)

Rovatok