Index Vakbarát Hírportál

Új fegyverkezési versenyt hozhat az Ábrahám-megállapodás

2020. október 5., hétfő 08:09 | aznap frissítve

Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között amerikai közreműködéssel megkötött kiegyezés – utalva az iszlám, a judaizmus (és a kereszténység) közös ősatyjára –  Ábrahám-megállapodás néven híresült el. Szakértők szerint a megállapodás azonban megnyithatja az utat egy új, regionális fegyverkezési verseny felé – írja a CNN Opinion rovatában William Hartung.

A fegyverzetkorlátozási szakértő szerint több jel utal arra, hogy a jelentős külpolitikai esemény a stabilitás növelése helyett további feszültségekhez fog vezetni. Jelentős esélyt lát arra, hogy az amúgy is törékeny közel-keleti békét a tervezett új fegyverrendszerek beszerzése akár teljesen fel is boríthatja. A fejlemények tükrében azonban most nem az arab–izraeli, hanem az arab–perzsa egyensúly fenyeget robbanással. Az emírségek ugyanis a megállapodás aláírása után nem sokkal bejelentette igényét F–35-ös vadászbombázók és nagy hatótávolságú, felfegyverzett drónok vásárlására cserébe Izrael elismeréséért. Bár az üzlet hivatalosan nem része a megállapodásnak, az emírségek, úgy tűnik, igényt tart erre a jutalomra. Trump elnök már áldását adta a lépésre. 

A döntés Izraelben nem váltott ki egyértelmű lelkesedést. Több katonai és hírszerzési szakértő aggodalmát fejezte ki a minőségi fölény esetleges elvesztése miatt. Ennek ellensúlyozására Benjamin Netanjahu miniszterelnök, úgy tűnik, megtalálta a megoldást: az USA által Izrael számára folyósított katonai segély összegének növelését kérte. Az éves szinten akár 38 milliárd dollárt elérő támogatásból a megállapodás napján nyilvánosságra került lista alapján Netanjahu az alábbi eszközöket szeretné beszerezni:

A fentiek fényében a szakértő szerint nem nehéz egyetérteni azokkal, akik úgy vélik a megállapodás sokkal inkább egy amerikai vezetésű, regionális és Irán-ellenes koalíció létrejöttét fogja elősegíteni, mint a közeli-keleti békéét. 

Rovatok