Index Vakbarát Hírportál

Embercsempészettel vádol civil szervezeteket a görög kormány

2020. október 6., kedd 00:49

A görög biztonsági szolgálatokat idézve Sztéliosz Pécasz görög kormányszóvivő azt állította, hogy legalább négy európai civil szervezet bevándorlók csempészésével foglalkozik Törökországból, és görög katonák után kémkedik. A görögök migrációs politikájának kulcseleme a menedékkérők átvilágítása és a bevándorlás csökkentése, illetve az illegális beutaztatásba bonyolódott civil szervezetek felügyelete – jelentette ki a kormányszóvivő.

A görög rendőrség, a parti őrség és a hírszerzési szolgálat többhavi módszeres erőfeszítéseinek köszönhetően négy olyan európai civilszervezetről sikerült megállapítani, hogy migránsok illegális átszállítását szervezték meg a török partokról a görög szigetekre. Ebből a célból közölték a parti őrség és a haditengerészet térségben tartózkodó hajóinak helyzetét, gyakorlatilag kémtevékenységet végezve országunk ellen

– emelte ki a görög kormányszóvivő. Hozzátette: a civil szervezeteknek 35 tagjuk van, közülük ketten külföldiek.

Athén üdvözöl minden civil szervezetet, amely törvényes keretek között működik és segíti Görögországot a védekezésben, ám azokat, amelyek illegálisan, „parazita módon”, a nemzeti érdekek ellen járnak el, megtalálják és felelősségre vonják őket – hangoztatta Sztéliosz Pécasz.

Miközben a török partokról érkező migránsok áradatát ideiglenesen feltartóztatták, a görög égei-tengeri szigeteken működő befogadóközpontok továbbra is túlzsúfoltak. Csaknem 13 ezer illegális bevándorló érkezett idén Görögországba, ami jelentősen kevesebb a tavalyi évnél.

Rovatok