Index Vakbarát Hírportál

Balkáni dzsihadisták propagandaanyagait azonosították az interneten

2020. október 7., szerda 13:56

A fenyegetés sokszor közelebb van, mint gondolnánk. Ez a helyzet a dzsihadista terrorizmussal is. Az Europol tájékoztatása szerint a kedden tartott egynapos akció az al-Kaida, az Iszlám Állam és más terrorszervezetek, valamint az azokhoz kötődő csoportok tagjai és támogatói által terjesztett online tartalmak felkutatására irányult, és a laikusok számára meglepő eredménnyel zárult – írta meg az MTI.

Huszonhét internetes platformon találtak a Nyugat-Balkánon használt nyelveken elérhető radikális muszlim szövegeket. Összesen 346 dzsihadista propagandaanyagra mutató hivatkozást azonosítottak a régió partnerországaival közösen tartott művelet keretében.

A hágai székhelyű szervezet által irányított akcióban a tagországok részt vevő hatóságai dzsihadista toborzó- és propagandaanyagokat, például oktatóvideókat, illetve erőszakra buzdító tartalmakat, valamint a terrorszervezeteknek a közösségi média oldalaira feltöltött beszámolóit találták meg. Az összegyűjtött hivatkozások és az azokon tárolt tartalmak ügyében a hatóságok felvették a kapcsolatot az internetes platformok üzemeltetőivel.

Az akcióban az uniós Horvátország és Szlovénia mellett Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró és Szerbia szakosodott egységei vettek részt.

Rovatok