Index Vakbarát Hírportál

Isztambul Bécsben: választási videóriport egy multikulti bécsi kerületből

2020. október 11., vasárnap 11:29

Ma tartják a tartományi választásokat Bécsben. Az egyik legizgalmasabb negyedben, a Favoritenben jártunk, ahol a balos bevándorlósimogatók és a jobbos bevándorlásellenesek egyaránt erősek.

Favoriten Bécs egyik legsokszínűbb kerülete, számos török, kurd és más nemzetiségű ember otthona. Ebből adódóan pedig központi szerepe van a mai választásokat megelőző politikai kampányokban.

A helyiek főként a bevándorlókat is támogató Szociáldemokrata Pártot (SPÖ) részesítik előnyben, de a Favoritent az elburjánzó bűnözés és a sikertelen integráció példájaként használó, bevándorlásellenes retorikával kampányoló Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) is akadnak hívei errefelé.

Az Index bécsi riportra érkezett stábja egyáltalán nem érezte magát fenyegetve, bárkit meg tudtunk szólítani, legfeljebb nem nyilatkozott nekünk. A környéket a helyi fiatalok békésnek írták le, de elismerték, hogy olykor „necces” is tud lenni, éjszaka azért kevésbé érezheti magát biztonságban az ember. Volt, aki szerint „eliszlamizálódott” a környék, a törökök külön világban élnek a többséghez képest. Mások szerint bár létező dolog a kulturális konfliktus, a probléma valójában szociogazdasági jellegű: sokan cserben hagyva érzik magukat, különösen a koronavírus-járvány miatt megugrott munkanélküliség nyomán.

Lesújtó helyzetképet nem kaptunk, de olyan érzés fogott el minket, mintha egy etnikailag sokszínű, sürgő-forgó közel-keleti vagy kis-ázsiai városba csöppentünk volna. Nem érzékeltük azonban azt, hogy kinéznének minket onnan. Igaz, nem este és nem az egész kerületben forgattunk, és vélhetően nem töltöttünk el sokkal több időt Favoritenben, mint pár éve Lázár János

A török cukrászda REMEKÜL MEGFÉR az osztrák húsbolt mellett, ahogy a késdobáló kocsma a kínai gyorsbüfé, a bevándorló-hátterű emberek pedig az FPÖ-kampányrendezvény résztvevői mellett. 

Most pedig jöjjön a videóriport, különös csavarral a végén. Érdemes végignézni. 

Ez egy Isztambul - Helyszíni riport a multikulti bécsi kerületéből

Rovatok