Index Vakbarát Hírportál

Jövő ilyenkor már útlevél kell a britekhez

2020. október 11., vasárnap 08:17

A brit határon jövő októbertől nem fogadják majd el a személyi igazoványt a legtöbb uniós állampolgártól. London újra teljes határellenőrzést vezet be. Ez magyarok százezreit is érintheti.

Szuverén országként az Egyesült Királyság 2021-től teljes körű külső határellenőrzést vezet be, miután lejár a britek európai uniós kilépését, a brexitet követő átmeneti időszak – közölte a brit kormány

Ez azt is jelenti, 2021 októberétől, azaz egy év múlva a magyar állampolgárok is csak útlevéllel utazhatnak a szigetországba, személyi igazolvánnyal már nem. A személyit ugyanis a britek nem tartják elég biztonságos okmánynak. 

Az uniós polgárok közül csak az írek, illetve a Gibraltáron élők mentesülnek az új kötelezettség alól. 

A várható változásokra – amely magyar turisták, diákok, munkavállalók, családlátogatók százezreit érinti – a londoni magyar nagykövetség honlapja is felhívja a figyelmet, de a pontos időpont egyelőre nem szerepel rajta. Arra is figyelmeztetnek, hogy a szigetországban élő és maradni szándékozó magyar állampolgároknak jövő június végéig regisztrálniuk kell magukat a brit hatóságoknál. 

Minapi hírünk szerint több mint négymillió uniós állampolgár kért már tartós brit letelepedési engedélyt. 

(Borítókép: Gatwick repülőtér Londonban. Fotó: Oli Scarff / Getty Images Hungary)

Rovatok