Index Vakbarát Hírportál

Wizz Air: ha nincs szakszervezet, nem utazik a norvég kormányfő

2020. október 14., szerda 21:49

Norvégia miniszterelnöke ma bejelentette, hogy a Ryanairhez hasonlóan a magyar kötődésű Wizz Airrel sem utazik többet, mert a légitársaság nem hagyta jóvá a szakszervezetek megalakulását – írta meg a Norway Today angol nyelvű honlap.

Erna Solberg a norvég parlament ülésén beszélt arról, hogy 

ugyanezért nem utazik Ryanairrel, mivel 10 éve megfogadta, hogy csak olyan légitársasággal utazik, ahol jók a munkakörülmények. [...] a norvég törvények értelmében a Wizz Air nem akadályozhatja meg a dolgozóinak, hogy szakszervezetekbe tömörüljenek.

Arra reagált ezzel, hogy a Wizz Air megindította norvég belföldi járatait, egyúttal visszautasította a norvég szakszervezetek követelését a kollektív szerződés megkötésére. A norvég kormányfő bejelentésével egyidőben két nagy norvég szakszervezet, az Industri Energi és a Nito is bejelentette bojkottját.

A vállalat elnök-vezérigazgatója, Váradi József gyerekesnek nevezte a bojkottot egy dán újságnak, majd hozzátette:

A cég munkahelyeket ment meg és teremt, miközben az alkalmazottainak piaci béreket fizet, ehhez nincs szükség az érdekszövetségek segítségére.

A Dagens Næringsliv szerint a Wizz Airnél a bérek az összköltségnek csak a 9 százalékát érik el, kevesebbet, mint a SAS-nál vagy a Norwegian-nál. Váradi József viszont rámutatott:

Nézze meg az összes légitársaságot, amelyet elfoglaltak a szakszervezetek: ezek mind a csőd szélén állnak.

Szavai felkavarták a norvég politikai élet jobb- és baloldalát egyaránt. A norvég szociáldemokrata Munka Párt nevében megszólaló Hadia Tajik szerint

Váradi nyilatkozatai elavult és munkásellenes felfogást tükröznek, valamint a norvég sikertörténet és a munkához való hozzáállás ismeretének teljes hiányáról tanúskodnak.

Míg a kormány nevében megszólaló Henrik Asheim munka- és családügyi miniszter így fogalmazott: 

Úgy néz ki, a Wizz Air menedzsere nem ismeri és nem érti a norvégok munkához való hozzáállását. Ezek szerint nem érti, hogyan képzeljük el a norvégok karrierjét és munkáját. A szakszervezetekről alkotott nézetei finoman szólva is nagyon idegenek.

Rovatok