Index Vakbarát Hírportál

Húsz éve kis híján elsüllyesztett egy amerikai rombolót az Al-Kaida

2020. október 15., csütörtök 05:48

2000. október 12-én helyi idő szerint 11 óra 18 perckor a jemeni Áden kikötőjében horgonyzó USS Cole rakétás rombolót óriási robbanás rázta meg. Az utólagos vizsgálat kiderítette, hogy a hadihajó körül sürgölődő kisebb hajók között nem tűnt fel a lassan közeledő csónak, nem sokkal korábban ugyanis a szemetet két hasonló jellegű jármű vitte el. A hajó oldala mellé érő csónakban ülők robbantották fel a jól megrakott vízi járművet. A 180–300 kilogrammra becsült C4-es robbanóanyag körülbelül 140 négyzetméteres lukat robbantott a hajó oldalába, 17 tengerész halálát és 39 sérülését okozva.

Bár súlyos károk érték, a Cole nem süllyedt el. Végül egy speciális szállítóhajóval visszaszállították az Egyesült Államokba. 

2001 júniusában az Al-Kaida terrorszervezet vezetője, Oszama bin Laden egy üzenetben magára vállalta a támadást, és hasonló öngyilkos merényletekre buzdította követőit. Az utólagos nyomozás megállapította, hogy az Al-Kaida korábban már megpróbált ugyanott egy másik hajót megtámadni, ám akkor a túlterhelt csónak elsüllyedt, mielőtt elérhette volna a célját.

Az akkor még ritkaságszámba menő öngyilkos támadás eredményeképpen jelentősen megváltoztatták az amerikai haditengerészet kikötői tartózkodásra vonatkozó előírásait, illetve a hadihajókat további önvédelmi fegyverekkel és hangosbeszélőkkel látták el.

Rovatok